"Rosnjeft" više nego udvostručio profit ali "Gazprom" iskazao gubitak

ML

Prva firma uspela je da preusmeri prodaju nafte u Kinu i Indiju dok druga nije uspela da nadoknadi pad prodaje gasa Evropi
(ilustracija, sedište Rosnjefta, u Moskvi, izvor https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moscow,_Sofiyskaya_Embankment_26.jpg)

Najveći ruski proizvođač nafte "Rosnjeft", kako javlja Rojters, više nego duplo povećao je profit, tojest na 399 milijardi rubalja (100 rubalja-120 dinara) u poslednja tri meseca prošle godine. "Rosnjeft" ima, inače, udeo od 40 posto u ukupnoj ruskoj proizvodnji nafte.

Firmi je uspelo, posle početka rata u Ukrajini, kada se našla na udaru sankcija Zapada, da preusmeri prodaju nafte u Kinu i Indiju. Ovako dobri rezultati su, međutim, u kontrastu sa gubicima najvećeg ruskog prozvođača plina "Gasproma" koji je lane, usled pada prodaje gasa  Evropi, izgubio 629 milijardi rubalja i po prvi put od 1999. iskazao gubitak u poslovanju. A kod "Rosnjefta" čist profit je lane porastao za skoro polovinu. tj na oko 1,3 biliona rubalja.

putin-rosnjeft-seccin-s

  Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije i Igor Sečin, direktor Rosnjefta, izvor kremlin.ru)

Šef "Rosnjefta" Igor Sečin izjavio je da su firme u ovoj kompaniji uspele da povećaju čist profit i sve druge finansijske pokazatelje poslovanja "uprkos cenovnim varijacijama na tržištu i pritisku spolja, među kojima i sankcijama od strane neprijateljskih zemalja". Sečin, koji se smatra bliskim čovekom ruskog predsednika Vladimira Putina, kritikovao je nedavno u javnosti visoke kamate u Rusiji koje, navodno, primoravaju ruska preduzeća da uzimaju kredite u drugim valutama. 

Ruska centralna banka je prošlog meseca je, prema očekivanjima, opet zadržala osnovnu kamatnu bez promene tj na 16 posto. Istovremeno je povisila procenu ovogodišnje inflacije u Rusiji i signalizirala da namerava da ostane pri strogoj monetarnoj politici duže vreme. Naredna sednica centralne banke planirana je za 7. juni.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...