TEŠKE TURSKE PROFAŠISTIČKE PROVOKACIJE NA EVROPSKOM FUDBALSKOM PRVENSTVU

ML

Masa turskih navijača je na ulicama demonstrirala uz simbole Sivih vukova, profašističke turske organizacije
(ilustracija, Merih Demirel, turski fudbaler, foto EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Gužva, prvokacije, nasilje i policijski manevri, karakterisisali su poslednju osmino-finala na fudbalskom Evropskom prvenstvu u Berlinu. Hiljade turskih navijača su pred utakmicu između Turske i Austrije (pobedila Turska sa 2:1) gotovo neprestano demonstirali uz gestove koji se u Nemačkoj i Evropi karakterišu kao neskriveno fašistički.

Situacija se nije umirila ni posle utakmice. Masa turskih navijača je potom i na ulicama demonstrirala sa simbolima tkz Sivih vukova, profašističke turske organizacije. Pohod je zaustavila policija jer, kako je saopšteno, nije radilo o fudbalu nego o opšte poznatim ekstremističkim političkim gestovima.

Taj pozdrav je čak i na terenu demonstrirao turski reprezentivac Merih Demirel koji je, inače, postigao oba gola svoje reprezentacije. On je digao ruke s uspravnim malim prstom i kažiprstom, što predstavlja simbol “Sivih vukova”, grupe koja politički pripada Stranci nacionalističkog pokreta, inače, zabranjenoj u mnogim evropskim zemljama, na primer u Austriji i Francuskoj.

Demirela, inače, jednog od ključnih igrača u turskom timu, UEFA je  kaznila sa dve utakmice neigranja, što je izazvalo čak i političku napetost između Nemačke i Turske. Prema Turcima, ova kazna je ksenofobna. Na prvenstvo u fudbalu je neplanirano stigao i turski predsednik Redžep Tajip (Recep Tayp) Erdogan pošto su njegovi zemljaci masovno krenuli u Nemačku i rešili da "uzmu pravdu u svoje ruke" uz pomoć onih koji žive u Nemačkoj (ima ih između 4,1 i sedam miliona) .

Sva je sreća što se Evropsko prvenstvo u fudbalu ne održava u Turskoj, može se zamisliti šta bi se sve događalo...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...