TRI ČETVRTINE MLADIH POLJAKA NEĆE DA RATUJE ZA OTADŽBINU

ML

Kako prenosi poljska agencija PAP, 72 posto Poljaka je protiv uvođenja zabrane napuštanja Poljske u slučaju da bude napadnuta
(ilustracija, kod grupacije od 30 do 39 godina protiv uvođenja zabrane napuštanja Poljske u slučaju da bude napadnuta, još je više - čak 79 procenata)

Čak tri četvrtine Poljaka, mlađih od 40 godina, neće da u slučaju potrebe ratuje za svoju otadžbinu. To je glavni, ali iznenađujući rezultat istraživanja koje je ovih dana sprovela istraživačka agencija IBRIS o patriotskom raspoloženju mlađeg dela ove nacije, uklještene geopolitički izmedju Rusije i Nemačke, ali poznate po patriotizmu i hrabrosti svojih sinova u nacionalnoj istoriji.  

Kako prenosi poljska agencija PAP, skoro tri četvrtine Poljaka, preciznije 72 posto, je protiv uvođenja zabrane napuštanja Poljske u slučaju da bude napadnuta. A kod grupacije od 30 do 39 godina takvih je još više - čak 79 procenata.

Suprotni stav o tome ima čak 87 posto muškaraca u veku od 60 do 69 godina, tj onih kojih se mobilizacija više ne tiče (u Poljskoj predviđena za muškarce od 18 do 60 godina). U celini je protiv uvođenja ovakvog zakona 73 posto poljskih muškaraca i 55 posto žena.

Među pristalicama parlamentarnih stranaka najviše su protiv ovakve mere, tj obaveze ratovanja za svoju zemlju, pristalice opozicione ultrakonzervativne konfederacije - 75 posto, a najviše je podržavaju pristalice vladajuće Građanske koalicije - 64 procenata.    

Istovremeno, Jacek Sievera (Siewera), šef poljskog Ureda nacionalne bezbednosti izjasnio se u intervjuu za radio Bjalistok (Bialystok), suprotno ovakvom raspoloženju nacije, odnosno – on je za uvođenje obavezne vojne službe (ukinuta je 2009) za muškarce i žene.

Prema bezbednosnom analitičaru Danielu Bočkovskom (Bočkowsky), poljske žene su čak bolje pripremljene od muškaraca za uvođenje obavezne vojne službe! Prema podacima Ministarstva odbrane u vojsci profesionalnoj poljskoj armiji, koja broji 160 hiljada ljudi, ima oko 17 hiljada žena.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...