SVE VIŠE BOGATIH U SVETU - SADA IMA OKO 2,8 HILJADA DOLARSKIH MILIJARDERA

M. L.

Istovremeno su milijarderi i bogatiji nego pre. Ukupna njihova imovina iznosi 14,2 biliona dolara, što je rast od dva biliona u odnosu na lane
(ilustracija, Mukeš (Mukesh) Ambani, predsednik „Reliance Industries“ i njegova supruga Nita Ambani, osnivač i predsedavajuća „Reliance Foundation“. Ambani drži 10. mesto u svetu po bogatstvu)

Na svetu se stalno povećava broj milijardera i sve su bogatiji. Za prošlu godinu časopis "Forbs" (Forbes), koji redovno, svake godine objavljuje rang-listu najbogatijih na svetu, registrovao je nešto manje od 2,8 hiljada dolarskih milijardera. To je za 141 više nego pretprošle godine, a 26 više nego dosad rekordne 2021.

Istovremeno su milijarderi i bogatiji nego pre. Ukupna njihova imovina iznosi 14,2 biliona dolara, što je rast od dva biliona u odnosu na lane. Pao je i pomenuti rekord iz 2021.

Dražave sa najviše milijardera

milijarderi-s

Najviše je milijardera u Sjedinjenim Državama - tamo ih je 813 sa ukupnom imovinom od 5,7 biliona dolara. Najbogatiji Amerikanac Ilon Mask (Elon Musk) nije, ipak, na prvom mestu  svetu. Ispred njega je Francuz Bernar Arno (Bernard Arnault) sa imovinom od 233 milijarde dolara.

Po prvi put na mapi zemalja s milijarderima pojavio se minijaturni Luksemburg, zahvaljući Majklu (Michael) Gansu, vlasniku četvrtine akcija Suprem grupe. Novi milijarderi registovani su, takođe, u Hrvatskoj i Urugvaju, a sa liste ispali su oni iz Perua i Makaoa (Macao).    

U celini, najviše dolarskih milijardera ima u azijsko-pacifičkom regionu, ravno hiljadu. U Severnoj i Južnoj Americi ih je sedam manje, u Evropi ih ima ukupno 690. Na Bliskom Istoku i u Africi, koji su inače najsiromašniji na svetu, svega je ukupno 98 milijadera.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...