Izveštaj o seksualnom nasilju nad decom u Katoličkoj crkvi šokirao Francusku: Za sedam decenija – više od 200 hiljada žrtava nastranih sveštenika

Nataša Jokić, Strazbur

Izveštaj opisuje duboku patnju koju doživotno u sebi nose žrtve, tehniku ćutanja i ucene koju su primenjivale katoličke institucije kako bi se prikrilo ono što sada neki francuski mediji nazivaju „masovnim zločinom“
(ilustracija, Plenarna skupština biskupa Francuske 2016. u Lurdu)

Istraga o seksualnom zlostavljanju u francuskoj katoličkoj crkvi pokazala je da je bilo više od 200 hiljada dece - žrtava u proteklih 70 godina. U periodu od 1950. do 2020. godine u katoličkoj crkvi u Francuskoj bilo „najmanje“ oko tri hiljade seksulanih predatora među sveštenstvom, ženskim i muškim monaštvom, koji su ovde stolećima upravljali katoličkim sirotištima, kao i internatima i školama - zaključak je istražne laičke komisije, formirane na zahtev grupe ovdašnjih biskupa. Rad komisije sa oko tri miliona evra finansirala je katolička crkva. 

Žan-Mark Sove (Jean-Marc Sauvé), bivši potpredsednik francuskog Državnog saveta, rukovodio je istražnom komisijom u kojoj je okupio psihijatre, sociologe, istoričare, lekare i pravnike. Posle tri godine rada, komisija je podnela obiman izveštaj predsedniku konferencije biskupa Francuske.

zan-mark-sove-

Žan-Mark Sove rukovodio je istražnom komisijom

Masovna pedofilija i odbijanje priznavanja krivice

Francuska javnost nije toliko iznenađena otkrićem pedofilije u redovima katoličke crkve - jer je to bilo opšte poznato - koliko je šokirana razmerama ovog zlostavljanja kroz dugi vremenski period i to u kontekstu republikanskog uređenja. 

Izveštaj, koji je sada dostupan javnosti, predstavlja detaljnu studiju seksualnog nasilja u katoličkoj crkvi u Francuskoj, opisuje duboku patnju koju doživotno u sebi nose žrtve, tehniku ćutanja i ucene koje su primenjivale katoličke institucije kako bi se prikrilo ono što sada neki francuski mediji nazivaju „masovnim zločinom“. Komisija je saslušala 243 žrtve i proučila pismene ispovesti njih skoro tri hiljade.

U francuskoj javnosti preovlađuje mišljenje da objavljivanje ovog izveštaja ima istorijski značaj jer slučajevi pedofilije u katoličkoj crkvo i njihovo prikrivanje podrivaju decenijama njen ugled i dugo su bili tabu – tema.

U svetu su jedino katoličke crkve u SAD, Irskoj, Nemačkoj, Australiji i Holandiji sprovele slična istraživanja.   

Konzervativni dnevnik Le Figaro, indirektno pokušava da relativizuje otkrića o masovnosti pedofilije u katoličkoj crkvi, ističući da je u proteklih sedam decenija pet miliona dece trpelo seksualno zlostavljanje u Francuskoj, od čega 4 odsto njih u katoličkoj crkvi, a 50 odsto njih u porodici.

Levo orjentisani medij Libération znatno je kritičniji, na prvoj strani donosi naslov „masovni zločin“ i optužuje katoličku crkvu zbog toga što je decenijama ćutala. Ističe kao izuzetak biskupa Žakolena (Jacolin) koji se prošle godine susreo sa žrtvama i rekao im da „oseća sramotu za crkvu kojoj pripada“.

Libération optužuje katoličko sveštenstvo da odbija da prizna kolektivnu krivicu, navodeći da je razlog tome strah od finansijskih posledica. List podseća da su čileanski biskupi podneli kolektivnu ostavku 2018. godine nakon sličnih otlrića, a da je nemački kardinal, ponudio ostavku papi Franji prošle godine – što je katolički poglavar odbio.

Zatražili oproštaj od žrtava

Povodom objavljivanja izveštaja o seksualnim zloupotrebama dece u katoličkoj crkvi u Francuskoj, papa Franja izjavio je da oseća „neizmerni bol“.

„Njegove su misli okrenute u prvom redu žrtvama, osećajući beskrajni bol zbog njihovih patnji i zahvalnost zbog njihove hrabrosti da svedoče. Takođe, njegove misli okrenute su crkvi u Francuskoj koja je postala svesna užasne stvarnosti… kako bi krenula putem pokajanja“, izjavio je Mateo Bruni, portparol Vatikana. 

Francuski biskupi javno su zatražili oproštaj od žrtava seksualnih zloupotreba u katoličkoj crkvi koje su počinila verska lica i laici. Biskupi su izrazili njihovu „sramotu“ i „užasavanje“, suočeni sa „rasprostranjenošću zločina“ opisanom u „izveštaju Sove-a“.

I danas postoje katoličke škole u Francuskoj na nivou koledža za decu od 11 do 15 godina i u rangu gimnazije. Ove škole se plaćaju za razliku od državnih, pristupačne su đacima svih veroispovesti, rade po programu ministarstva prosvete Francuske Republike, a katehizam je obavezan za sve. Od osamdesetih sveštenstvo i fratre u školama su postupno zamenili profesionalni nastavnici i profesori.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...