Mediji o predlozima nemačke šefice diplomatije za reformu EU: Radikalne ili tobožnje reforme

N.J.

Analena Berbok predlaže da se omogući da EU donosi više odluka kvalifikovanom većinom, a da se ukine pravilo da sve zemlje-članice imaju po jednog komesara u Evropskoj komisiji
(ilustracija, Analena Berbok u Bundestagu, izvor: Olaf Kosinsky - CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95798454)

Ministarka spoljnih poslova Nemačke, iz redova partije “zelenih“, Analena Berbok iznela je nekoliko predloga, od ukidanja prava država članica EU na veto do postepenog načina integracije zemalja kandidata za članstvo.

Međunarodna štampa prenosi njene predloge uz komentare u kojima izgleda dominira sumnja, prenosi francuski Kurie Enternasional :  

Poziv na brze reforme

Evropi je potrebno, više nego ikada, da nađe snagu da se suoči sa „vihorom kriza“ koji potresa planetu. Ovako je ekološkinja Analena Berbok opravdala poziv 2. novembra iz Berlina da se EU brzo reformiše.

Ovo nije prvi put da nemačka ministarka spoljnih poslova traži od „Dvadesetsedmorice“ da preispitaju organizaciju EU, objašnjava Frankfurter algemajne cajtung https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/eu-aussenministerin-baerbock-wirbt-fuer-reformen-19286263.html

Ali ovoga puta, Berbok je posebno insistirala na važnosti brzog delovanja „s obzirom na globalnu geopolitičku situaciju i ratove na Bliskom istoku i u Ukrajini“.

Prema Politiko Jurop https://www.politico.eu/article/germany-annalena-baerbock-radical-eu-reform-eu-commission/, Berbok se založila za posebno „radikalne“ mere, u kontekstu razmišljanja o proširenju Evropske unije na Ukrajinu, Moldaviju i pojedine balkanske zemlje.

Razlog za brigu malih država-članica

„Konkretno, ona predlaže da se omogući da EU donosi više odluka kvalifikovanom većinom“, nastavlja Frankfurter Allgemeine Zeitung. Šefica nemačke diplomatije poziva da se ukine pravo veta koje „Dvadesetsedmorica“ trenutno imaju u određenim oblastima, poput oporezivanja i spoljne politike, da bi proširenom Evropom moglo da se upravlja.

Ali ovo nije jedino pitanje o kome je govorila. Za nemačku ministarku spoljnih poslova, „takođe se radi o tome da se Evropski parlament i Komisija ne šire beskonačno“, sa dolaskom novih zemalja. Imajući to na umu, ona predlaže da se stavi tačka na pravilo koje predviđa da svaka država članica imenuje jednog evropskog komesara. To bi bila promena koja bi, ocenjuje Politiko jurop, mogla da „zabrine male zemlje Unije“.

Istovremeno, Berbok želi da zemljama kandidatima pruži mogućnost da prisustvuju određenim evropskim sastancima i pre njihove zvanične integracije u EU, kao i da im omogući neke prednosti:  

„To bi moglo uključivati da studenti iz zemalja poput Severne Makedonije, Srbije i Turske učestvuju u Erazmus programu, ili smanjenje naknada za roming i pojednostavljenje procedura za izdavanje viza za državljane zemalja kandidata“, navodi Politiko jurop.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...