Sberbank Srbije pomaže angažman Termoelektra u Rusiji

BM

Sberbank Srbije je za srpsku inženjering i građevinsku kompaniju Termoelektro, koja će biti uključen u projektovanje i izgradnju više energetskih objekata u Ruskoj Federaciji obezbedila novčane transakcije u ruskim rubljama.

Nakon uvođenja platnog prometa u ruskim rubljama u Srbiji od strane Sberbank Srbije, kompanija Termoelektro iz Beograda je potpisala ugovor vredan skoro 5 miliona evra (200 miliona rubalja) za usluge projektovanja, inženjeringa i izgradnje industrijskih postrojenja u sektoru energetike, na više lokacijama u Ruskoj Federaciji. Sberbank Srbija je obezbedila celokupnu financijsku infrastrukturu za ovaj posao.

“Ovaj sporazum je vrlo važan za našu kompaniju. Verujem da je to dobar ulaz na strateški važno tržište Ruske Federacije i još jedan korak ka jačanju rusko-srpskih odnosa. Plaćanje usluga i opreme u ruskim rubljama, što je omogućila Sberbank Srbije, vrlo je dobro, kako za nas tako i za naše klijente i poslovne partnere," kaže Konstantin Smoročinski, generalni direktor Termoelektra, navodeći da će prema tom ugovoru Termoelektro biti uključen u izgradnju dva pogonska agregata od 225 MW za elektranu Cherepetskaya (JSC OGK-3).

Grigori Černenko, direktor Sberbank Srbije za saradnju s klijentima iz Rusije i ZND objašnjava da “sposobnost za obavljanje ovakvih transakcija u ruskim rubljama ima direktan uticaj na smanjenje valutnog rizika za kompanije koje se bave uvoznim i izvoznim poslovima. To posebno odgovara srpskim firmama koje sada mogu zameniti rublje za dinare koje će, na primer, koristiti za plaćanje poreza, isplatu ličnih dohodaka, tekuće troškove…”

“Nakon prvog izvoza srpske robe u Rusiju od strane Interkomerc kompanije, koji je obavljen sa svim financijskim transakcijama u potpunosti u rubljama, realizacija ovog izvoza usluga i robe je jasan primer podsticaja koje nudi mogućnost plaćanja u rubljama između srpskih i ruskih firmi, koji olakšava i dodatno promoviše ekonomsku saradnju između Srbije i Ruske Federacije,” zaključio je Černenko.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...