Magnohromci ponovo štrajkuju

Izvor:   Fonet

Nekoliko desetina nezadovoljnih bivših radnika Magnohroma okupilo se juče u centru Kraljeva radi protesta jer nisu dobili ni deo obećanih 80 odsto glavnice svojih potraživanja od ovog preduzeća. Zastupnik kapitala Magnohroma Đorđe Kosanović očekuje da problem isplate bivših radnika bude rešen u narednih nekoliko dana.

Mesec i po dana od završetka štrajka, koji su prekinuli nakon što im je država obećala isplatu zaostalih zarada, nekoliko desetina bivših radnika Magnohroma okupilo se juče u centru Kraljeva, u znak protesta što još nisu dobili ni deo obećanih 80 odsto glavnice svojih potraživanja od bivšeg preduzeća.

Oni su počeli protest posle sastanka sa zastupnikom kapitala Magnohroma Đorđem Kosanovićem, koji ih je izvestio da se, zbog blokiranog računa preduzeća traže modaliteti isplate.

Prema predlogu, koji je 19. aprila rukovodstvu, sadašnjim i bivšim radnicima ovog preduzeća uputio dosadašnji ministar ekonomije Nebojša Ćirić, planirano je da Fond za razvoj Magnohromu odobri kredit od 375 miliona dinara, koji bi bio iskorišćen za izmirenje neisplaćenih zarada, čiji je ukupan iznos oko 510 miliona dinara.

„Radnici su se okupili zbog toga što više ne veruju da će novac biti isplaćen. Moraćemo da preduzemo drastičnije mere ako u narednih par dana ne bude isplate,“ rekla je bivša radnica Snežana Kontić.

Kako je moguće da se tek sada otvara problem blokiranog računa. Magnohrom je blokiran već 15 godina! Pristali smo na 80 odsto glavnice, a evro je u međuvremenu drastično porastao, ko zarađuje na tome?, pita bivši radnik Magnohroma Slaviša Vesković, koji je u dva navrata tokom dvomesečnih protesta štrajkovao glađu.

Jovan Novaković, jedan od 15-tak bivših radnika Magnohroma koji nisu želeli da potpišu dokument o vansudskom poravnanju sa državom, traži da bude isplaćen prema izvršnoj sudskoj presudi koju je dobio u sporu bivšeg preduzeća.

„Krivo mi je što država i mi nismo u istom košu, radnici moraju da izmire sve obaveze prema njoj, a šta mi da radimo? Svi misle da smo već isplaćeni, a nas je sve više „okačenih“ po banderama, nije isključeno da i ja osvanem na umrlici,“ navodi Novaković.

Ne želim da rizikujem da novac Fonda za razvoj bude uplaćen na račun Magnohroma u blokadi, potvrdio je Fonetu zastupnik kapitala Đorđe Kosanović i dodao da očekuje da problem modaliteta isplate bivših radnika bude rešen u narednih nekoliko dana.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...