Srpska industrija - stanje katastrofalno

Izvor:   Danas

Trenutno srpska industrijska proizvodnja iznosi svega 45 do 50 odsto od industrijske proizvodnje u 1989. godini. Industrija nam je u sistemskom kolapsku, jer je u proteklih desetak godina potpuno zanemarena. Glavni krivac za ovakvo stanje u industriji je politička elita, kaže Petar Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U Srbiji je početkom godine zabeležen pad industrijske proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine od 2,7 odsto. Kad je reč o proseku u odnosu na prošlu godinu, pad se meri cifrom od 16 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Preseci stanja u srpskoj industriji u kratkim periodima potpuno su irelevantni u odnosu na činjenicu da ta privredna grana „stoji u mestu“ u proteklih deset godina, kaže za Danas Petar Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

„Da li je naša industrijska proizvodnja u nekom kvartalu pala za dva ili tri odsto potpuno je beznačajno ako se pozovemo na frapantan podatak da ona u ovom trenutku iznosi svega 45 do 50 odsto od industrijske proizvodnje u 1989. godini. Nema potrebe trošiti reči na to koliko je industrija u lošem stanju. Dovoljno je bilo da jedan veliki proizvođač i izvoznik kakav je bio Ju es stil ode iz zemlje zbog efekata ekonomske krize i odmah je gotovo sve stalo. Glavni krivac za ovakvo stanje u srpskoj industriji je politička elita koja se uzdala u autoregulaciju na tržištu. Ne postoji ta tržišna privreda u svetu u kojoj izostaje regulativna uloga države kada nastupi kriza. Jedina država u kojoj toga nije bilo je Srbija i sada smo u stanju u kakvom smo. Zato nikako ne bih voleo da u novoj srpskoj vladi vidim političare poput Mlađana Dinkića za koga odgovorno tvrdim da je povlačenjem loših poteza postao „grobar srpske industrije“,“ naglašava Petrović.

Industrija u našoj zemlji nalazi se u sistemskom kolapsu zbog toga što je u proteklih desetak godina potpuno zanemarena i niko od odgovornih nije time hteo da se bavi.

„Osnovni problem je taj što je kod nas primenjivana potpuno pogrešna praksa u industriji. U teoriji zvuči sve lepo, donete su određene strategije industrijskog razvoja, ali se u realnom životu ništa od toga nije poštovalo. Naime, potpuno je jasno da Srbija ne može da izađe iz ekonomske krize i da narod neće živeti bolje dok ne oporavi svoje velike privredne sisteme. Tek kada se to desi, tek kada ti industrijski giganti stanu na noge i počnu da proizvode, doći će do boljitka za srpsku ekonomiju. Naravno, da bi se to ostvarilo država ne može da se ponaša pasivno. Ona jasno mora da odredi šta su to prioriteti i da pomogne razvoj industrije a samim tim i celokupnog privrede. Dok smo bili pod sankcijama industrija nije mogla da se razvija. Međutim u poslednjih desetak godina ne suočavamo se sa takvom situacijom i stanje koje je sada aktuelno je potpuno neprihvatljivo,“ zaključuje Petrović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...