Crnogorci hoće turske investicije

Izvor:   Vijesti / Mina bussines

Predstavnici Vlade Crne Gore će ove nedelje razgovarati sa turskim investitorima o Železari, Montenegro erlajnsu, izgradnji hidroelektrana... Turski investitori zainteresovani za sektor metalurgije, energetike, saobraćaja i turizma.

Predstavnici crnogorske Vlade tokom ove sedmice će sa turskim investitorima u Ankari i Istanbulu razgovarati o privatizaciji Železare, Montenegro erlajnsa, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, izgradnji hidroelektrane i otvaranju Aerodroma Berane. Planirani su i sastanci sa delegacijom Vlade Turske.

Iz Vlade su agenciji Mina-busines kazali da će u prestonici Turske biti održana druga redovna sednica Mešovite komisije za ekonomsku saradnju koja je mehanizam za konkretizovanje modaliteta za realizaciju što većeg broja ranije dogovorenih projekata.

Delegaciju crnogorske Vlade predvodiće potpredsednik Vujica Lazović, koji je kopredsedavajući Komisije. U delegaciji će biti i ministri finansija i saobraćaja, Milorad Katnić i Andrija Lompar. Crnogorska strana je veoma zainteresovana za privlačenje investicija iz Turske, a odnosi dve zemlje su intenzivirani na svim nivoima, o čemu svedoči i skora poseta delegacije Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Igorom Lukšićem.

S obzirom na dobre političke odnose i raniji interes turskih investitora u Vladi očekuju ulaganja u oblastima energetike, saobraćaja i turizma. Turska je samo u oblast energetike uložila više od šest milijardi evra, a imajući u vidu potencijale Crne Gore u ovoj oblasti, iz Vlade kažu da je realno očekivati da će turski investitori prepoznati taj sektor kao jedan ključnih u saradnji.

Crna Gora i Turska su potpisale Sporazum o ekonomskoj saradnji 11. decembra 2009. godine na Cetinju. Turska ekonomija, koja je 17. sveta, zabeležila je brz oporavak od globalne finansijske krize. U prvih devet meseci prošle godine turska ekonomija je rasla 9,6 odsto. Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda ove godine ta zemlja može očekivati ekonomski rast od 2,2 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...