Zorana Mihajlović: Toplane, EPS i Srbijagas moraju spremni dočekati grejnu sezonu

Izvor:   Tanjug

Toplane su deo sistema u kome su i Elektroprivreda Srbije (EPS) i Srbijagas i svi moraju da budu spremni za grejnu sezonu, koja počinje 15.oktobra",” kaže Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zastitu životne sredine.

Toplane su spremne za početak grejne sezone, a eventualno poskupljenje grejanja je opravdano samo ako se kreće u okvirima Uredbe o minimalnim i maksimalnim cenama koje je propisala Vlada Srbije, izjavila je juče Tanjugu ministar energetike, Zorana Mihajlović.

"Toplane su deo sistema u kome su i Elektroprivreda Srbije (EPS) i Srbijagas i svi moraju da budu spremni za grejnu sezonu, koja počinje 15.oktobra", rekla je Mihajlović.

Većih problema kod toplana, ili bilo kakvih naznaka o tome, kako je navela, nije bilo, i Ministarstvo je pre početka grejne sezone tražilo još jedan konačan izveštaj o situaciji u toplanama.

Mihajlović je najavila da će sledeće nedelje na konferenciji za novinare obavestiti javnost o tome u kojim gradovima i toplanama se očekuju problemi i koje toplane su manje ili više spremne za grejnu sezonu.

Na pitanje da li je opravdano poskupljenje grejanje koje traže neke od toplana, ona je podsetila da je vlada donela Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, gde je uvrstila fiksne, varijabilne troškove toplana i rast cena energenata.

"Ukoliko se poskupljenja grejanja kreće u okviru limita predviđenih tom uredbom, onda se može reći da je donekle opravdano", rekla je.

Ministar energetike je istakla da i toplane moraju da naprave reprograme dugova za građane kao što su to uradili Srbijagas i Robne rezerve.

“Prethodnih godinu dana smo popravljali finansijsku sliku toplana, a tokom sledeće godine moramo da radimo na njihovoj modernizaciji", kazala je ona.

Moramo da promenimo ulazno gorivo kod toplana, uvedemo efikasnije tehnologije ili kogeneraciju, navela je Mihajlović i dodala da je plan da za godinu dana možemo da kažemo da više uopšte nema problemima u toplanama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...