Toplane pišu nove cenovnike

Izvor:   Tanjug

Toplani u Boru je već odobreno poskupljenje grejanja od deset odsto a i ostale toplane u Srbiji planiraju da poskupe grejanje, neke i do 30 odsto. U toplanama smatraju da, posebno, toplane koje koriste mazut imaju razloga da traže poskupljenje, zbog toga što je taj energent najviše poskupeo.

Toplane u Srbiji planiraju poskupljenje grejanja od minimum 10 odsto, a neke i za više od 30 odsto, jer je cena grejanja u Srbiji ekonomski neisplativa, a toplane imaju i velike dugove iz prethodne grejne sezone koje moraju da plate, kažu u toplanama Srbije. Toplane će tražiti poskupljenje ukoliko im to odobri Upravni odbor Udruženja toplana Srbije i lokalne samouprave, koje o tome donose konačnu odluku.

Toplani u Boru je već odobreno poskupljenje grejanja od 10 odsto, Pirot i Priboj, takođe, najavljuju poskupljenje, a toplana u Novom Pazaru je podnela zahtev za više cene grejanja, koje bi realno trebalo da iznosi 30 odsto, ali očekujemo da će biti odobreno 10 odsto, rekao je Tanjugu direktor te toplane Bojan Biočanin.

Posebno toplane koje koriste mazut imaju razloga da traže poskupljenje, jer je taj energent najviše poskupeo, sa 57 do 60 dinara po kilogramu početkom godine na sadašnjih oko 80 dinara po kilogramu, kažu u toplanama.

U Udruženju toplana objašnjavaju da će svaka toplana za sebe, odnosno svaki grad kao osnivač, morati detaljno da analizira prethodnu grejnu sezonu, strukturu cene i zavisno od energenta koji koristi, moraće da predloži cene za narednu grejnu sezonu.

„Dug toplana za energente trenutno iznosi oko 29 milijardi dinara, a potraživanja toplana 23,5 milijarde,“ rekao je Tanjugu predsednik Udruženja toplana Milovan Lečić.

Ukupna dugovanja za gas su 18 milijardi dinara, a za mazut oko 3,2 milijarde, naveo je Lečić i ukazao na slabu naplatu i neekonomične cene grejanja zbog čega je u prošloj grejnoj sezoni 30 toplana zabeležilo ukupan gubitak od 2,2 milijarde dinara, a samo 19 toplana je imalo dobit u ukupnom iznosu od 132 miliona dinara. Lečić je naglasio da je toplanama samo za remonte potrebno oko 8,5 milijardi dinara kako bi se pripremile za predstojeću grejnu sezonu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...