Redukcije plina u Sarajevu

Izvor:   Dnevni avaz

Zbog toga što ruskom isporučiocu Gasprom eksportu i transporterima kroz Mađarsku i Srbiju više nisu mogli redovno plaćati fakture BH-Gas je smanjio isporuke plina prema najvećim potrošačima - koji ne plaćaju račune. Sarajevogas je zavrnuo ventile Toplanama, koje su počele „ložiti“ mazut i lož ulje.

Zbog lančanih i nagomilanih dugovanja između BH-Gasa, preduzeća Sarajevogas i Toplana u Kantonu u četvrtak su uvedene redukcije plina. Na ovaj korak bili smo prinuđeni zbog toga što ruskom isporučiocu Gasprom eksportu (Gazprom Exportu) i transporterima kroz Mađarsku i Srbiju više nismo mogli redovno plaćati fakture, kazao je za Dnevni avaz Salih Vatrenjak, direktor tehničkog sektora BH-Gasa.

Plaćanje faktura

- Smanjili smo isporuke plina prema najvećim potrošačima koji ne plaćaju naše usluge. Bolje da mi to sami uradimo nego da nam inozemni isporučioci zavrnu ventile. Tada bi ispaštali svi građani, a sada su to samo oni koji ne izmiruju ono što potroše - istaknuo je Vatrenjak.

I Sarajevogas je zbog slabe isporuke uveo redukcije kompanijama koje nisu izmirile dug za plin kao i Toplanama, koje nisu platile fakture iz prošlog mjeseca u iznosu od 30 miliona konvertibilnih maraka.

- Količine koje dobivamo od BH-Gasa proslijeđivat ćemo onima koji nam plaćaju usluge. One koji to ne žele isključit ćemo s mreže. Mali potrošači koji su redovne platiše ne trebaju strahovati, oni će imati uredno snabdijevanje u narednom periodu - rekao je Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor Sarajevogasa.

Dovoljne količine

Velike kotlovnice preduzeća Toplane u četvrtak su zbog redukcije prešle na korištenje alternativnog goriva, odnosno na mazut i lož-ulje.

- Sve kotlovnice koje mogu raditi na ulje prešle su na taj režim rada. Što se tiče krovnih postrojenja, ona mogu raditi jedino na prirodni plin i za njih dobivamo dovoljne količine iz Sarajevogasa. U našim skladištima imamo zaliha za deset dana - kazali su iz Toplana.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...