Od aprila skuplje grejanje u Jagodini

Izvor:   Tanjug

"Toplana" u Jagodini je u novembru povećala cene grejanja za 15 odsto, a novo povećanje u aprilu je planirano u iznosu od 11 odsto.

Naplata potraživanja i neusklađene cene gasa i grejanja najveći su problemi poslovanja "Toplane" u Jagodini, upozorili su nadležni u ovom javnom preduzeću, najavljujući za april novo povećanje cena.

Da bi se ublažio disparitet sa cenom gasa "Toplana" je u novembru povećala cene grejanja za 15 odsto, a novo povećanje u aprilu je planirano u iznosu od 11 odsto.

Zbog loše naplate tužena su mnoga domaćinstva i pravna lica, a "potraživanja po tužbama iznose 60.471.366 dinara".

"Toplana" greje 6.000 stanova, školske, predškolske i socijalne ustanove, administrativni centar i oko 1,5 miliona kubnih metara poslovnog prostora u gradu.

U izveštaju Upravnog odbora "Toplane" dostavljenog odbornicima Skupštine grada, ističe se da troškovi gasa iznose 249.994.898 dinara i čine 65 odsto svih troškova.

Zbog loše naplate i velike obaveze prema "Srbijagasu", JP "Toplana" je, da bi delimično izmirila dugovanja u 2011. godini, podigla kredit od 100 miliona dinara sa rokom otplate tri godine, navedeno je u izveštaju, koga je potpisao predsednik UO Dragan Alempijević.

"Stanje obaveza prema "Srbijagasu" 31.decembra 2011. godine, za glavni dug bilo je 231.653.012 dinara, a za kamatu 35.531.596 dinara".

Procenat naplet u prošloj godini bio je 80 odsto, a ukupan gubitak "Toplane" je 49.950.305 dinara.

U izveštaju se procenjuje da je "važan uslov za uspešno poslovanje "Toplane" blagovremeno usklađivanje cene grejanja sa cenama energenata i naplata potraživanja od građana i privrede".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...