Brisel ne koči radove na Južnom toku

J.P.

„Južni tok” će, bez obzira na sve, u martu nastaviti da se gradi kako je i planirano, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović, najavljujući da će se u 2014. godini ministarstvo na čijem je čelu pozabaviti reformisanjem javnih preduzeća, „Srbijagasa” i EPS-a.

Srbija će učestvovati u svim razgovorima oko „Južnog toka”, koji u januaru u Briselu treba da se održe sa ministrima energetike svih zemalja učesnica u tom projektu, rekla je Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posvećenoj rezultatima u 2013. i prioritetima u 2014. godini.

„I ja ću prisustvovati tom sastanku. Očekujem da se čuju predlozi kako da se ovo pitanje reši. „Južni tok” će, bez obzira na sve, u martu nastaviti da se gradi, kako je i planirano. Kada se pogleda ugovor o „Južnom toku“, jasno da on nije u skladu sa Trećim energetskim paketom EU, ali to ne znači da će izgradnja stati dok se o tome razgovara,” istakla je ministarka energetike ponovivđi da je Srbija zauzela stav da će se po ovom pitanju ponašati onako kako se dogovore Moskva i Brisel.

Mihajlovićeva je, takođe, istakla da će novi zakon o energetici, koji je u javnoj raspravi, u potpunosti primenjivati odredbe Trećeg energetskog paketa EU.

Na novinarsko pitanje o tome zašto je ruski „Gazprom” odobrio pozajmicu od 75 miliona evra Srbiji za osnivački ulog u zajedničkom preduzeću za izgradnju „Južnog toka”, umesto kredita uz državnu garanciju, ministarka je odgovorila da budžet Srbije za 2014. godinu ne daje mogućnost za izdavanje novih garancija i povećanje zaduženosti i da nema razloga da se na radi na taj način ako postoje i druga rešenja.

Mihajlović je istakla da će jedan od prioriteta tokom 2014. svakako biti reformisanje javnih preduzeća, „Srbijagasa“ i Elektroprivrede Srbije, koji će u prvom kvartalu naredne godine postati akcionarsko društvo.

Najavljujući da će vlada uskoro doneti odluku o finansijskom restrukturiranju „Srbijagasa“ Mihajlović je dodala da će i EPS, takođe, morati brže da se menja u sledećoj godini, jer se od 1. januara 2014. godine liberalizuje tržište električne energije na srednjem naponu.

„Mislim da se EPS probudio, a očekujem da se stvari pokrenu i u Srbijagasu,” rekla je Mihajlović tvrdeći da svaki dan koji se gubi u tome što se „Srbijagas” ne reformiše državu košta ne samo novca već i otvorene mogućnosti da neko preuzme to preduzeće za dugove.

„Sigurana sam da to Vlada Srbije neće, a posebno neće Ministarstvo eneretike jer su „Srbijagas” i Elektroprivreda Srbije dva stožera u eneregetici Srbije i ne treba da se privatizuju nego da budu razvojna šansa zajedno sa svim infrastrukturnim projektima. U narednih mesec dana „Srbijagas” će biti finansijski restukturiran. Ali, pored toga mora da se uradi i organizaciono reformisanje. To znači postojanje dva preduzeća, koja će biti akcionarska društva u državnom vlasništvu,“ rekla je Zorana Mihajlović, ističući da nije postojala politička volja da se „Srbijagas” i ostala javna preduzeća reformišu, što je još jedan od razloga za vanredne izbore.

Napominjući da će 2014. godina biti bitna i zbog realizacije investicija u sektoru energetike Mihajlović je najavila javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju 142 mini-hidroelektrane, koji će u domaćoj i stranoj štampi biti raspisan 30. Decembra. Prvi memorandumi biće potpisani po završetku tendera, koji traje 60 dana.

U prvom tromesečju 2014. godine biće poznato sa kim će Srbija graditi termoelektranu „Štavalj“ i reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“.

Od 1. januara 2014. godine, počeće sa radom i Fond za energetsku efikasnost, čiji će budžet zbog ušteda u državi biti manji od planiranog i iznosiće 300 miliona dinara.

Podsećajući na rezultate u 2013. godini Mihajlović je istakla da su, pored ostalog, uređen zakonodavni okvir neophodan za investicije, pripremljene izmene pet zakona iz oblasti zaštite životne sredine i potpisan ugovor za izgradnju nove termoelektrane u Srbiji, posle skoro 30 godina - trećeg bloka u TE „Kostolac“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...