Vrelo leto izazvalo najveću energetsku krizu u istoriji Južne Koreje

ML

Vlada naredila da se u državnim i javnim ustanovima isključe klimatizacija i svi uređaji koji nisu neophodni kako bi se izbegao raspad sistema

Nezapamćene vrućine u Južnoj Koreji, uz nedostatak električne  energije usled ispadanja dve termoeleektrane i ranijeg zaustavljanja znatnih kapaciteta atomskih centrala usled popravki i neadakvatne bezbednosti, dovele su ovih dana do najteže energetske krize u istoriji ove 50-milionske industrijske zemlje, jedne od od najrazvijenih u Aziji.  

Vlada je juče, po zaustavljanju dvaju blokova termoelerktrana, donela odluku da se u državnim i javnim ustanovama isključe klima uređaji i svi drugi aparati koji troše struju a nisu neophodni. Naloženo je da u trgovinskim centrima i svim prodajnim objektima najniža temperatura ne sme biti ispod 26 stepeni, a za one koji prekrše uredbu predviđene su veoma stroge kazne. Pripremljen je program za slučaj potrebe planske redukcije isporuka struje kako bi se izbegao raspad sistema i minimizirale štete od prekida snabdevanja.  

Iz pogona su ispala dva, ne tako velika kapaciteta u termoelektranama na ugalj – od 500 i 200 megavata ali elektroenergetika ove zemlje trpi od deficitita najviše zbog toga što je šest od 23 blokova nuklearki zaustavljeno zbog neophodnih popravki ili sumnjivih dokumenata – seritfikata o bezbednosti rada. Nuklearke, inače, pokrivaju oko trećine nacionalne potrošnje električne energije.

Mnogi misle da da će biti neophodne dalje planske redukcije potrošnje. Poslednje redukcije potrošnje, kada su bili isključivani neprioritetni potrošači, primenjivane su u Južnoj Koreji u septembru 2011. Tada su nenajavljeni duži prekidu u snabdevanju pogodili preko šest miliona domaćinstava i dobar deo preduzeća, a više hiljade ljudi je ostalo više sati zaglavljeno u liftovima. Ogorčenje u javnosti, koje je usledilo, dovelo je do smenjivanja tadašnjeg ministra energetike.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...