Srbija je danas potrošila zalihe prirodnih resursa za ovu godinu

Izvor:   BM

Srbija je potrošila prirodne resurse za ovu godinu, mesec i po dana ranije u odnosu na 2023, dok će se novi datum globalnog ekološkog duga znati 5. juna, saopštila je organizacija WWF Adria.
(Srbija u sve kraćem periodu troši svoje prirodne resurse. Foto: Pexels)

U saopštenju međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine WWF Adria se navodi da su upravo od danas, prirodni resursi koje je planeta proizvela za ovu godinu u Srbiji potrošeni.

“Ovo je datum kada je naša godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekoračila sve ono što Zemlja može da proizvede ili obnovi tokom cele godine. U odnosu na prošlu godinu kada smo kredit od prirode ‘podigli’ 8. jula, ove godine datum je bitno pomeren na štetu planete, pa tako i ljudi“, precizira se u saopštenju.

Ekološki dug je sve veći, a glavni uzrok je ljudski faktor
Ekološki dug je sve veći, a glavni uzrok je ljudski faktor. (Foto: Pexels)

Ističe se i da se, prema istraživačkoj organizaciji „Global Footprint Network“, dan kada su iscrpljeni prirodni resursi jedne države računa tako što se broj dana u tekućoj kalendarskoj godini pomnoži razlikom globalnog hektara po glavi stanovnika i biokapaciteta te zemlje.

Direktorka programa zaštite prirode u WWF Adria Dunja Macoko Drvar je rekla da „u najvažnijem činocu ove formule - čoveku, leži objašnjenje naglog skoka unazad u Srbiji po pitanju ekološkog duga“.

 

Izvor: 021

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...