Ovogodišnji juni u Evropi - drugi najtopliji u istoriji

ML

"Očekuje se da da će i idućih godina biti talasa vrućina u Evropi sličnih ovoj godini, a u zemljama udaljenim od Evrope biće još češči i jači", izjavio je šef službe Kopernikus
(ilustracija, 13. Jun 2022, Španija: Ekstremne vrućine u ovo doba proleća posledica su globalnog otopljavanja, tvrde naučnici (EPA)

Ovogodišnji juni bio je u Evropi drugi najtopliji, a u svetu treći najtopliji od početka redovnog merenja temperatura vazduha, saopštila je služba Evropske unije za monitorovanje atmosfere Kopernikus (Copernicus).

U Evropi su temperature u junu bile više od proseka 1991-2020. Natprosečno toplo je bilo i u Sibiru kao i u Aziji. Nasuprot tome, u Južnoj Americi temperatura je bila niža od dugogodišnjeg proseka.

Svetske temperature u junu su bile više za 0,31 stepen nego dugogodišnji prosek za godine 1991-2020. koji je iznosio 16 stepeni. Ovogodišnje junske, zaostaju samo za 2019. i 2020. godinom. U Evropi su ovogodišnje junske temperature bile za 1,6 stepena više od dugogodišnjeg proseka i samo malo zaostaju za najtoplijim junom - iz 2019. godine.

Španiju, Francusku i, delimično, Italiju prošlog meseca pogodio je prevremeni talas vrućine a na mnogo mesta temperature su preskočile 40 stepeni.

"Očekuje se da da će i idućih godina biti talasa vrućina u Evropi sličnih ovoj godini, a u zemljama udaljenim od Evrope biće još češči i jači", izjavio je šef službe Kopernikus (Copernicus) za praćenje promena klime Karlo (Carlo) Buontempo.

"U junu 2022. vreme je bilo sušnije nad većim delom Pirinejskog poluostrva, u Britaniji i Irskoj, u oblasti severnog Balkana sve do Istočne Evrope, nad severozapadnom Rusijom i Italijom", navodi Kopernikus. Nad većim delom Evrope ukupna količina padavina za proteklu godinu dana bila je niža od dugogodišnjeg proseka. Natprosečne temperature i nedostatak padavina pogoršali su sušu koja vlada nad većim delom Evrope.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...