SAD: Novi maksimum za potrošnju goriva u automobilima - 5,88 l/100km

M.L.

Ograničenje u emisiji CO2 treba da bude primenjeno već 2023.
(ilustracija, Američki automobili poznati su kao najveći potrošači goriva)

Prema novim standardima američke agencije za zaštitu sredine (EPA), putnički automobili na američkim putevima moći će ubuduće, kako javlja AP, da troše maksimalno 5,88 litra na pređenih 100 kilometara u proseku za sva vozila koje dotična industrija automobila proda tokom godinu dana. Ovo ograničenje je, kako se ističe, oštrije nego što se očekivalo, pa čak od onog što je svojevremeno planirao predsednik Barak Obama. A treba uzeti u obzir i to da su američki automobili u proseku osetno veći i teži od evropskih i drugih u svetu...

Maksimum emisija C02, kojih će će morati da se drže automobili, iznosi 40 mpg i odgovara potrošnji od 5,88 litra na 100 km. Slično kao u Evropi, automobilske kompanije u SAD ove ciljeve treba da dostignu u proseku za sva prodata auta do 2026. Prethodno se u avgustu, baratalo sa predlogom potrošnje od 6,19 litara na 100 pređenih kilometara. U vreme vladavine prethodnog predsednika Donalda Trampa govorilo se o  maksimalnoj emisiji od 32 mpg i maksimalnoj potrošnji od 7,35 litara na 100 km. Limit u emisiji CO2, inače, treba da bude primenjen već 2023.

EPA predviđa da će se na ovaj način "uštedeti" 3,1 milijardu tona CO2 do 2050. Osim toga, računa se i s tim da bi polovina voznog parka činili elektromobili ili „plag (plug) in“, tj na mešoviti pogon.

Strogi limiti potrošnje, kao i obavezna prodaja elektromobila, svakako će dovesti do poskupljenja automobila. Potrošači s manjim kućnim budžetima će, naravno, nastojati da što duže voze svoje stare automobile koji više troše goriva i izbacuju više emisija C02. Zbog toga se, kako ističe EPA, moraju predvideti olakšice za njih radi prelaska na nove automobile.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...