Potvrđen toplotni rekord sibirskog Arktika-plus 38 stepeni

M.L.

Godina 2020. je bila jedna od najtoplijih u poređenju s prosekom između 1850. i 1900. A, prema metodici američke službe za letenje i svemir (NASA), prošla godina je bila najtoplija u istoriji merenja
(ilustracija, Arktik se zagreva otprilike tri puta brže od planete u celini, prema izveštaju međunarodne Savetodavne grupe za klimatsku krizu)

Svetska metereološka organizacija (WMO) potvrdila je zvanično, kako javlja AFP, lanjski toplotni rekord na Arktiku. U Sibiru je, naime, 20. juna prošle godine izmerena temperatura od plus 38 stepeni, što je najviša temperatura ikad registrovana severno od polarnog kruga.

To je, kako je ovim povodom upozorio generalni sekretar WMO Peteri Talas (Petteri Taalas), "krupan dokaz klimatskih promena i razlog za jaku nespokojnost".

arktik-krug-

Temperature na Arktiku porasle su, inače, dva puta više od globalnog proseka. A i na Antarktiku je lane zabeležen novi toplotni rekord od 18,3 stepeni. 

WMO vodi pažljivo statistiku rekorda. Pre nego što upiše novi rekord proverava se u kakvim je uslovima i na kakvim uređajima je zabeležen kako bi se isključila nepouzdana merenja i vanredne okolnosti.

Metereološka posmatračka stanica u Verhojansku, koja funkcioniše od 1885, toplotni rekord u Sibiru je objavila tokom lanjskog talasa vrućina bez presedana pri čemu su temperature u regionu bile 10 stepeni iznad dugogodišnjeg proseka. To je dovelo do uništavajućih šumskih požara i obimnog topljenja morskog leda. Ova stanica leži 115 kilometara severno od polarnog kruga.

Godina 2020. je, inače, bila jedna od najtoplijih u poređenju s prosekom između 1850. i 1900. A, prema metodici američke službe za letenje i svemir (NASA), prošla godina je bila najtoplija u istoriji merenja.

Konkretno, septembar 2020. je bio najtopliji septembar u istoriji merenja – neubičajeno visoke temperature registrovane su najviše na Bliskom i Srednjem Istoku, kao i delovima Južne Amerike i Australije, ali i u Evropi, saopštila je lane evropska služba za praćenje klime (C3S).

No, ni ova godina neće ostati bez rekorda. Stručnjaci iz WMO trenutno preisputuju teoplotni rekord od 54,4 stepeni na najtoplijem mestu na svetu u poznatoj kalifornijskoj Dolini smrti. Na Siciliji je ove godine registrovana temperatura za evropski rekord od 48,8 stepeni.

Nikada u istoriji dosad nije ovoliko toplotnih rekorda registrovano kao ove i prošle godine. Zbog toga bi Arktik 2050. mogao ostati - potpuno bez leda.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...