Najzelenija građevina na svetu gradiće se u Šangaju

M.L.

Zgrada - sedište kineske Grupacije za uštedu energije i zaštitu sredine u Šangaju, projektovana u atelju Zahe Hadid, biće “najzelenija” građevina na svetu.

Kineska Grupacija za uštede u energiji i zaštitu životne sredine (CECEP) je vodeća društvena snaga u Kini u ovoj oblasti. Zato se i moglo očekivati da njeno sedište, koje treba uskoro da se gradi u Šangaju, najvećem kineskom gradu, treba da bude u duhu onoga što ova organizacija zastupa. Na međunarodnom konkursu za projekat ove građevine pobedio je, kako javlja AFP, atelje čuvene arhitekte Zahe Hadid. Nova poslovna zgrada, kako se ističe ovim povodom, trebalo bi da bude "najzelenija građevina na svetu".

CECEP podržava i inicira projekte, usmerene na tehnologije, povezane sa obnovljivom energijom, na primer, solarne i hidroenergetske sisteme, turbine na vetar, inicijative usmerene na zadržavanje, reciklažu i ekonomisanje sa vodom, kao i inovativne tehnlogije koje smanjuju potrošnju energije i emisije u građevinskoj industriji.

Za procenu ekologičnosti u Kini služi sistem vrednovanja ekologičnosti od tri zvezdice. Projekat Zahe Hadid dobio je u tom rangiranja čak 90 kredita što je znatno više nego ijedna druga zagrada u ovom gradu.

Građevina na obali reke Čuang (Chuang) phu-tiang, nedaleko od mosta Jang-phu (pchu), ponudiće zainteresovanim firmama prostor od 218.000 kvadratnih metara. Ovu zgradu čine, u stvari, tri na vrhu međusobne isprepletane zgrade, u kojima će, osim kancelarijskih prostora, biti trgovine, restorani i zabavni prostori. Predviđen je i park na nivou ulice, s kojim će građevina biti povezana.

Zgrada će "umeti", inače, da zadržava kišnicu i da je koristi za zavlaživanje zelenog parka kojim je zgrada okružena. Neuobičajeni izgled fasade, koji pada u oči već na prvi pogled, biće njen znak raspoznavanja, a istovremeno će stvarati prirodnu hladovinu i smanjivati potrebu za energijom za klimatizaciju. Osim toga, u svakoj zgradi je integrisan element koji će služiti kao akumulacioni zid s funkcijom da pomaže u održavanju optimalne temperature kako u toplim danima, tako i hladnim noćima po kojima je ovaj grad poznat.

Osim visoko efektivnog grejanja i provetravanja s rekuperacijom otpadne toplote, zajedno sa sistemom za hlađenje, koje koriste vodu koja nije za piće, ova zgrada imaće i hlađenje ledom.

Predviđeno je da i sama gradnja bude maksimalno štedljiva u energetskom pogledu i pogledu materijala. Za gradnju će se koristiti prvenstveno materijali lokalne produkcije, prefabrikovane komponente i reciklati. Sve to će doprineti da se smanji takozvana ugljenična stopa i podrži lokalna ekonomika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...