Biznis

Napad na saudijsko najveće naftno polje izaziva nagli rast cena nafte

Analitičari predviđaju da će cena barela nafte odmah skočiti za pet do deset dolara po barelu, a neki od njih ne isključuju skok na preko 100 dolara
(Napad dronom na naftno postrojenje na istoku Saudijske Arabije 14. septembra, pripisuje se jemenskoj ustaničkoj organizaciji i Iranu)

Nova loša vest iz Nemačke: pad industrijske proizvodnje u julu

To je novi signal da će se u trećem kvartalu najveća evropska ekonomija naći u recesiji
(Nemačke kompanije iz sektora industrije skraćuju radno vreme kako bi izbegle masovno otpuštanje radnika, jer ekonomsko usporavanje "uzima danak")

Većina korisnika društvenih mreža spremna da za njih plati

Najveći procenat korisnika i najveće cene bi bili spremni da plati korisnici Jutjuba, najmanji procenat i najmanju cenu bi platili korisnici Fejsbuka
(ilustracija - Jutjub, logotip)

Zahvaljući Makronu francuska elita se najbrže bogati

Etiketu "predsednik bogatih" potvrđuje i statistika – francuski milijarderi su u prvom polugođu ove godine svoj imetak povećali za čak trećinu. A Bernar Arno je prestigao Bila Gejtsa i sada je drugi najbogatiji čovek sveta!
(ilustracija,Macron se u najsiromašnijim francuskim gradovima bori protiv oznake "predsednik bogatih": Francuski predsednik Emanuel Makron susreo se 13. novembra 2017. sa stanovnicima Klišija, istočnog predgrađa Pariza, naseljenog većinom doseljenicima iz Afrike, izvor RFI)

Najveća svetska firma je posle sedam godina opet – Majkrosoft

Tržišna kapitalizacija MS je 905 milijardi dolara a Ejpla, na drugom mestu, 896 milijardi
(ilustracija, regionalna raspodela najvrednijih firmi na svetu, izvor - Bloomberg and PwC analysis)

Zahvaljujući Makronu francuska elita se najbrže bogati

Etiketu "predsednik bogatih" potvrđuje i statistika – francuski milijarderi su u prvom polugođu ove godine svoj imetak povećali za čak trećinu. A Bernar Arno je prestigao Bila Gejtsa i sada je drugi najbogatiji čovek sveta!
(foto, Emanuel Makron, predsednik Francuske za vreme konferencije za štampu u Jelisejskoj palati 25. aprila 2019.)

Energetski rezervoar EU

Ekonomista Jakov Mirkin, šef jednog od instituta Akademije nauka, zabrinut za sudbinu privrede koja počiva isključivo na prođi energije i (prolaznoj) prinuđenosti EU da je kupuje od Rusije
(ilustracija, Novi veliki izvori nafte i gasa očekuju se u Sibiru, na severu krasnojarske regije gde su usmerena glavna istraživanja kao i u Zapadnoj Jakutiji, prema najavama iz Ruske akademije nauka)

Kina: Nastavlja se usporavanje ekonomskog rasta

U drugom kvartalu ove godine kineska ekonomija zabeležila je rast od 6,2 posto, 0,2 posto niži nego u prvom kvartalu. Ta stopa je najniža u poslednjih 27 godina ali i dalje viša nego u većini zemalja
(Prodavnica odeće u Janćengu (Iancheng), Kina. Rastuća zabrinutost među kineskim liderima da se zemlja suočava sa sve značajnijim padom privredne aktivnosti kako se trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama pojačava)

Nova fabrika Folskvagena gradiće se u Turskoj

Posle Srbije kao kandidat otpala i Bugarska
(ilustracija, čuvena oznaka koju nose vozila proizvedena u ovoj nemačkoj firmi)

Černobil i ukrajinski turizam

Novi ukrajinski predsednik Zelenski planira da iskoristi turistički potencijal Černobila kao "jedinstvenog mesta planete"
(foto, nova kupola iznad, havarisanog u prošlom veku, nuklearnog reaktora u Černobilju)