EU UVODI CARINE OD 38 POSTO NA KINESKE ELEKTROMOBILE

ML

O tome da li će ove carine biti trajno uvedene - odlučiće zemlje članice EU u drugoj polovini ove godine
(ilustracija, U Kini je najveće svetsko tržište električnih vozila, foto https://dzen.ru/a/Zb89gur6Mjbqo3db)

Evropska komisija (EK) privremeno je, kako javlja AFP, značajno povećala carine na uvoz elektromobila iz Kine. Postojeća carinska stopa od 10 posto povećava se na veoma visokih 38 posto. EK je tome odmah danas obavestila proizvođače.

U obrazloženju se ističe da se na ovaj način nastoji da "zaštiti domaće proizvođače od nefer konkurencije tj dotacija vlade u Pekingu".

Carine se povećavaju uprkos jakom otporu Nemačke koja se ne slaže sa ovom merom i upozorava na mogući, veoma skupi trgovinski rat s Kinom. Pored toga, kineski odgovor, kako upozoravaju ekonomski komentatori, ne mora da bude ograničen samo na automobile.

O tome da li će ove carine biti trajno uvedene - odlučiće zemlje članice  EU u drugoj polovini ove godine. 

EK tvrdi da ima dokaza da kineska država pribegava tajno uglavnom, indirektno dotiranju svojih proizvođača koji, na primer, dobijaju razne poreske olakšice, jevtinije zemljište... 

Američko tržište je već zatvoreno za kineske automobile. Naime, u maju Vašington je uvećao čak četiri puta uvozne carine tj na 100 posto, ekspanzija je zato iz Kine preusmerena na Evropu. Samo lane u Evropu je Kina izvezla elektromobile u ukupnoj vrednosti od 10 milijardi evra i svoj tržišni udeo udvostručila (na osam posto).

Potencijal je još veći. Od svih elektromobila koje Evropljani kupuju, u budućnosti bi moglo 10 posto da bude iz Kine, kako tvrde analitičari. Nasuprot tome, udeo evropskih proizvođača na kineskom, inače najvećem svetskom tržištu auta, pada i pre dve godine iznosio je svega šest posto.