Struja

Nova hidrocentrala na Dunavu – šansa za Rumuniju, ali i Srbiju

Rumunska Hidroelektrika planira da gradi novu hidroelektranu na svom delu Dunava, u Macinu. Šta će biti sa idejom Srbije da gradi Đerdap 3?

Brzopleta odluka EU da se odrekne nuklearne energije

Evropa i svet ne mogu sebi priuštiti luksuz da isključe bilo koju tehnologiju sa niskim ili nultim ugljenikom, poručuje izvršni direktor IEA Fatih Birol, upozoravajući EU da ne napušta nuklearnu energiju. Poljska i Češka žele nuklearkama da zamene termoelektrane na ugalj.

Rekordna proizvodnja struje u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“

Hidro sektor EPS-a ovih dana beleži odlične rezultate, a dnevni rekordi ostvareni su u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“, kao rezultat revitalizacija postrojenja.

U fokusu EPS-a ekološki projekti

Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu produžava se rad najveće EPS-ove termoelektrane, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS najavljujući gradnju TE “Kolubara B” i izgradnju tri hidroelektrana na Gornjoj Drini u Saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Cene električne energije i gasa u 32 evropska glavna grada

Poređenje cena energenata u 32 evropska glavna grada pokazuje da od Beograđana jeftiniju struju plaćaju žitelji Kijeva a a jeftiniji gas imaju i stanovnici Budimpešte i Bukurešta.

Srbija dobija novi dalekovod

Izgradnjom za 400 kilovoltnog dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva nastavlja se izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koja će spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope.

Jačanje energetske saradnje Srbije i Mađarske

Tokom današnjeg sastanka srpskog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa potpisana su dva memorandum između MVM Magyara, EPS-a i Srbijagasa, koji treba da doprinesu saradnji u izgradnji gasovoda Turski tok, povećanju prekograničnih prenosnih kapaciteta i formiranju zajedničke berze električne energije.

EMS zadovoljan kupovinom akcija u CGES – budući planovi poslovna tajna

U EMS-u zadovoljni što su pre pet godina kupili 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema i kažu da da će javnost biti blagovremeno obaveštena ukoliko odluče da kupe dodatne akcije.
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, deo Transbalkanskog strujnog koridora

Nove trafostanice poboljšaće snabdevanje na području Uba

EPS novom trafostanicom Čučuge poboljšava sigurnost napajanja električnom energijom građana i privrede na području opštine Ub. Završava se i visokonaponska trafostanica Ub.
Foto: EPS

GEN-I pojeftinio struju za domaćinstva u Sloveniji i Hrvatskoj

Slovenački trgovac strujom GEN-I odlučio je da svojim potrošačima iz kategorije domaćinstva u Sloveniji i Hrvatskoj račune za utrošenu električnu energiju smanji za 15 odsto u period od tri meseca. “Sada nije vreme za ostvarivanje profita i vlastite interese, već za solidarnost”, rekao je dr. Robert Golob, predsjednik uprave GEN-I I pozvao i druge privrednike, ne samo iz sektora energetike, da to urade.

Prva Prethodna
1/76
Poslednja Sledeća