Struja

Prekinuta javna rasprava o izgradnji TE Kolubara B

Jučerašnja javna rasprava o izgradnji nove termoelektrane Kolubare B prekinuta je posle nesuglasica predstavnika nevladine organizacije Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI iz Beograda i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pola veka hidro džina

Tokom pola veka proizvodnje energije - do 6. avgusta ove godine Hidroelektrana „Đerdap 1“ proizvela je 273.942.525.000 kWh „zelene energije“. Dva su osnovna cilja gradnje hidroenergetskog i plovidbenog objekta: zelena energija od oko 11 milijardi kWh godišnje i trajno rešenje plovidbe đerdapskom klisurom.

Makedonci plaćaju struju upola jeftinija od ostalih kupaca ESM-a

Elektrane Severne Makedonije (ESM) domaćinstvima prodaje struju za 55 odsto jeftinije u odnosu na cene koje se postižu na slobodnom tržištu u ovoj zemlji.

Krnješevci dobijaju novu trafostanicu za razvoj industrijske zone

Nova trafostanica u Krnješevcima kod Šimanovaca, u koju je EPS uložila dva miliona evra, električnom energijom snabdevaće obližnju industrijsku zonu sa više od 40 pogona i objekata.
Foto: MAG

ČEZ zarađuje više - uprkos koroni

I pored krize, koju je izazvala epidemija korona virusa, ČEZ je u prvoj polovini godine povećao profit za devet odsto.

Belorusija startuje svoju prvu nuklearku

Do kraja avgusta treba da bude završeno punjenje prvog od dva reaktora prve beloruske nuklerne centrale Astravec, u koji je prva kaseta s nuklearim gorivom položena u petak – što se računa kao fizičko pokretanje elektrane.

Nova hidrocentrala na Dunavu – šansa za Rumuniju, ali i Srbiju

Rumunska Hidroelektrika planira da gradi novu hidroelektranu na svom delu Dunava, u Macinu. Šta će biti sa idejom Srbije da gradi Đerdap 3?

Brzopleta odluka EU da se odrekne nuklearne energije

Evropa i svet ne mogu sebi priuštiti luksuz da isključe bilo koju tehnologiju sa niskim ili nultim ugljenikom, poručuje izvršni direktor IEA Fatih Birol, upozoravajući EU da ne napušta nuklearnu energiju. Poljska i Češka žele nuklearkama da zamene termoelektrane na ugalj.

Rekordna proizvodnja struje u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“

Hidro sektor EPS-a ovih dana beleži odlične rezultate, a dnevni rekordi ostvareni su u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“, kao rezultat revitalizacija postrojenja.

U fokusu EPS-a ekološki projekti

Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu produžava se rad najveće EPS-ove termoelektrane, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS najavljujući gradnju TE “Kolubara B” i izgradnju tri hidroelektrana na Gornjoj Drini u Saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Prva Prethodna
1/76
Poslednja Sledeća