Struja

EPS završio projekat modernizacije TENT-a B

U sklopu ukupne modernizacije elektroenergetskog sistema Srbije u TENT-u B je završen projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje.

NIS pustio u rad 14. mini elektranu

Povećavajući energetsku efikasnost NIS je na naftno-gasnom polju Majdan u blizini Novog Kneževca startovao još jednu, 14. po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije iz gasa, koji se do sada spaljivao na bakljama – što umnogome doprinosi zaštitit životne sredine.

Srbija uspešno ugrađuje energetske „meke mere“

Srbija Srbija uspešno sprovodi implementaciju energetskih "mekih mera", konstatovano je na na ministarskom sastanku "Zapadnobalkanske šestorke", koji je danas održan u Skoplju. Razdvajanje operatora distributivnog i prenosnog sistema u Srbiji je u toku a Srbija prepoznaje značaj potrošnje hidroenergije za ispunjavanje ciljeva u oblasti OIE, istakao je ministar rudarstva i enrgetike Aleksandar Antić.

Nema ugovora – nema isporuke struje

EPS je FAS-u isključio struju jer je stari ugovor o isporukama električne energije istekao 31. decembra a zakupac ove fabrika u stečaju Dem Hellas, nema saglasnost vlasnika da ugovori nove isporuke.

Rumunija odbila da pomogne Bugarskoj hitnom isporukom struje

Zbog toga što iz sopstvenih izvora teško uspeva da podmiri potrošnju struje najveću u poslednjih 20 godina Bugarska je tražila pozajmicu električne energije od susedne Rumunije ali su iz Bukurešta odbili da pomognu Sofiji jer su i sami suočeni sa ledenim talasom, zbog kojeg su morali da isključe jedan nuklearni reaktor.

EPS spremno dočekao ledeni talas

Čak i tokom najjačih udara ledenog talasa procenat korisnika bez električne energije nije premašivao 0,16 odsto, saopšteno je danas iz EPS-a uz napomenu da su se monteri probijali po mećavi i nepristupačnim terenima da bi otklonili kvarove i da bi domaćinstva u selima okovanim snegom i ledom u što kraćem roku dobili električnu energiju. Iz EPS-a isatiču da su preduzete sve neophodne mere i da ne očekuju probleme u snabdevanju. (Foto: bager na kopu RB Kolubara)

Proizvodnja veća - EPS stabilno i u 2017. godini

U 2017. očekujemo povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede. Elektroenergetski sistem spreman je za 2017. godinu, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa v. d. direktorom Elektroprivrede Srbije Miloradom Grčićem 1. januara posetio su termoelektranu Nikola Tesla B u Obrenovcu.

Blok TENT B2 kruna remontne sezone

Uspešno završen kapitalni remont na bloku TENT B2 i u TE Morava. Svi blokovi ogranka TENT spremno dočekuju predstojeću zimu. Naredne godine biće obavljen kapitalni remont bloka TENT A4. (foto: TENT B2)

Akcione planove sprovesti u delo

Za ispunjenje osnovnih ciljeva poput sigurnosti snabdevanja energijom uz sprovođenje mera politike održivog razvoja i ekonomske održivosti danas je potrebno vešto uskladiti mnogobrojne faktore poruka je stručnjaka sa Međunarodne konferencije „Elektrane 2016“.

Pet decenija drinske lepotice

Protočna hidroelektrana Bajina Bašta u Perućcu najveći je hidroenergetski projekat sagrađen na reci Drini pre 50 godina a istog datuma, 27. novembra pre 34 godine startovala je i reverzibilna HE Bajina Bašta.

Prva Prethodna
1/64
Poslednja Sledeća