Struja

Sporazum SAD i Poljske o izgradnji nuklearki

Sjedinjene Američke Države i Poljska sklopile su sporazum o izgradnji nuklearnih centrala, na osnovu koga će Poljska najverovatnije od američkih kompanija kupiti tehnologiju u vrednosti od 18 milijardi dolara, saopštilo je američko Ministarstvo energetike.

Pad veleprodajne cene struje

Veleprodajne cene struje na Srpskoj berzi električne energije (SEEPEX) drastično su pale u periodu od izbijanja pandemije u martu do avgusta, da bi od septembra počele da se vraćaju na nivo iz 2019. godine, izjavio je Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a

Remontna sezona u HE „Đerdap 2“ - akcenat na revitalizaciji

U toku je izrada idejnog rešenja za najpovoljnije tehno-ekonomsko rešenje rekonstrukcije agregata, kako bi se povećale snage agregata, stepen korisnosti nominalni pad i produžio radni vek agregata.

Trafostanica za 21. vek

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS-a obišao je gradilište TS „Zlatibor 1“, koja će biti pod naponom oko 15. decembra. EPS je nedavno pustio u rad velike TS u Loznici, Gornjem Milanovcu, Ubu, a gradi se u celoj Srbiji, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Struja iz Crne Gore preko Italije do Grčke, Malte, Francuske...

Italijanska Terna u izveštaju o polugodišnjem poslovanju navodi pogodnosti od visokonaponskog podmorskog kabla koji Italiju povezuje sa Crnom Gorom i nastavak ulaganja.

I EPS stekao kontrolu nad firmom koja će graditi hidroelektrane na Drini

Pored Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivreda Srbije je, rešenjem Komisija za zaštitu konkurencije stekla kontrolu nad firmom HES Gornja Drina iz Foče, koja će graditi hidroelektrane Buk Bjela, Foča i Paunci na reci Drini.
Foto: HE Buk Bjela / ERS.ba

Prekinuta javna rasprava o izgradnji TE Kolubara B

Jučerašnja javna rasprava o izgradnji nove termoelektrane Kolubare B prekinuta je posle nesuglasica predstavnika nevladine organizacije Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI iz Beograda i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pola veka hidro džina

Tokom pola veka proizvodnje energije - do 6. avgusta ove godine Hidroelektrana „Đerdap 1“ proizvela je 273.942.525.000 kWh „zelene energije“. Dva su osnovna cilja gradnje hidroenergetskog i plovidbenog objekta: zelena energija od oko 11 milijardi kWh godišnje i trajno rešenje plovidbe đerdapskom klisurom.

Makedonci plaćaju struju upola jeftinija od ostalih kupaca ESM-a

Elektrane Severne Makedonije (ESM) domaćinstvima prodaje struju za 55 odsto jeftinije u odnosu na cene koje se postižu na slobodnom tržištu u ovoj zemlji.

Krnješevci dobijaju novu trafostanicu za razvoj industrijske zone

Nova trafostanica u Krnješevcima kod Šimanovaca, u koju je EPS uložila dva miliona evra, električnom energijom snabdevaće obližnju industrijsku zonu sa više od 40 pogona i objekata.
Foto: MAG

Prva Prethodna
1/77
Poslednja Sledeća