Struja

Nemački energetičari strahuju od nestabilnosti sistema

Ubrzano gašenje konvencionalnih elektrana, uz rast energije iz obnovljivih ali nestabilnih izvora, mogu izazvati u narednim godinama velike probleme sa stabilnošću elektroenergetskog sistema
(ilustracija, Vodena para iz rashladnih tornjeva elektrane na lignit u Brandenburgu u Nemačkoj, 6. januara 2019. godine. Nemačka planira da zatvori svih 84 termoelektrana na ugalj i prvenstveno će se oslanjati na energiju iz obnovljivih izvora)

Plemenita struja povećava energetsku bezbednost Srbije

Saradnja sa „Gaspromom” za energetski bezbednu Srbiju, istakao je Aleksandar Antić, srpski ministar energetike prilikom jučerašnje svečanosti povodom početka gradnje TE TO Pančevo
(foto, Denis Fjodorov, direktor kompanije „Gasprom energoholding Srbija” doo i Aleksandar Antić,ministar rudarstva i energetike za vreme potpisivanja Memoranduma)

Uvezivanje tržišta struje Srbije sa Hrvatskom i Bugarskom

Početni sastanak trilateralnog market couplinga Hrvatske, Srbije i Bugarske (HR-RS-BG) – tržišta električne energije ove tri zemlje.

Visoka poskupljenja električne energije u Češkoj

Iza poskupljenja na početku ove godine, stoje kretanja na evropskim berzama električne energije na kojima je u protekloj godini jedan megavatsat poskupeo sa 34 na skoro 50 evra
(ilustracija, Termolelektrana Prunerov II u Češkoj)

Različiti aršini za potrošače struje u BiH

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine će od 1. januara 2019. godine plaćati za dva do pet odsto skuplju električnu energiju, kako bi se njena cena prilagodila Evropskoj uniji, odnosno berzi električne energije u Budimpešti. U Republici Srpskoj, međutim, ne prihvataju ovu metodu određivanja cene struje.

EPCG zarađuje na struji iz vode

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima EPCG će ovu godinu završiti knjižeći dobit veću od 50 milion evra.
(foto: TE Pljevlja)

Otpočelo probno testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije

U toku je testiranje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije a početkom druge polovine naredne godine, sledi komercijalna upotreba ovog elektroenergetskog prenosnog sistema. Stručnjaci upozoravaju da će gubici na elektroenergetskoj mreži Crne Gore biće veći zbog podmorskog kabla.

EPS obnavlja infrastrukturu

Ulaganja EPS-a u novu trafostanicu doprinos ekonomskom razvoju industrijske zone Čačka, poručio Milorad Grčić, v. d. Direktora EPS-a, najavljujući nove investicije u ovom kraju.

Fijasko liberalizacije tržišta struje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom, jer se od aktivnih 10 povuklo već sedam snabdevača.

EPS u Subotici modernozovao dve trafostanice

„Energetska infrastruktura je preduslov za dolazak investitora, izgradnju fabrika i otvaranje novih radnih mesta. Investicijama u rekonstrukciju trafostanica u Subotici sada je sve digitalizovano i na daljinskom upravljanju, tako da u slučaju prekida u napajanju može brzo da se reaguje”, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS tokom obilaska dve rekonstruisane TS u Subotici.

Prva Prethodna
1/72
Poslednja Sledeća