Struja

Hrvatska sprema prodaju više od četvrtinu HEP-a

Bar četvrtina HEP-a ide u prodaju putem javne ponude (IPO), a novac od prodje neće ići za otkup akcija INE od mađarskog MOL-a. Deo će biti ponuđen radnicima, piš e Večernji list i, pozivajući se na nezvanične izvore, navodi da, u Vladi Hrvatske kažu da je bitno, uz saglasnost politike, proces započeti a da je pre IPO-a potrebno rešiti pitanje vlasništva hidroelektrana.

Klime gutaju kilovate

Tropske temperature i sve masovnije korišćenje klima uređaja doveli su do toga da je 11. jula oboren letnji dnevnik rekord u potrošnji struje u Srbiji. Ovog jula EPS isporučuje za petinu više struje nego u istom mesecu prošle godine-

Udruženja potrošača jeftinije energente obezbeđuju licitacijom

Posle Kineza i domaćinstava nekih evropskih zemalja i Savez za zaštitu potrošača Slovenije organizuje licitaciju za izbor najpovoljnijeg snabdevača strujom i gasom u ovoj zemlji. U zajedničkim kupovinama jeftinijih energenata na aukcijama u Evropi do sada je učestvovalo 1,2 miliona domaćinstava, koja su kupujući ovako uštedla oko 271 milion evra.

Revitalizacija A1 HE Đerdap 1 - bez prava na grešku

Iskustvo radnika Kolubara Metala stečeno u fabrici i u elektranama u regionu s uspehom se primenjuje u revitalizaciji HE Đerdap 1.

Srpska berza struje ubrzano raste

SEEPEX nije kompanija koja posluje pod regulatornim okvirom, već je isključivo tržišno orijentisana i finansira se iz sopstvenih prihoda.

Kо zаistа truје Bаlkаn?

Nеvlаdinе оrgаnizаciје zа zаštitu živоtnе srеdinе prоtiv izgrаdnjе termoelektrana nа Bаlkаnu. Мrеžа NVО Bеnkvоč (Bankwatch Network), sа sеdištеm u Čеškој, pоmnо prаti prојеktе izgrаdnjе ТЕ nа Bаlkаnu i upоzоrаvа dа gоtоvо niјеdnа оd njih nеćе pоštоvаti nоvе, strоžе stаndаrdе ЕU u zаštiti živоtnе srеdinе. U vеćini prојеkаtа kоје pоkušаvајu dа zаustаvе učеstvuјu kineske banke i kompanije. Kako novac putuje od Rokfeler fondacije preko Benkvoč mreže ka CEKOR-u?

Opravdanost i analiza regulacije cena električne energije u Republici Srbiji

Tržište električne energije prolazi kroz proces transformacije i liberalizacije duže od tri decenije i taj proces i u globalnim razmerama još nije okončan. I u zemljama gde je ovaj proces nominalno okončan uspostavljeno tržište električne energije u svom funkcionisanju je i dalje suočava sa određenim problemima, koji su izazvani kako promenama sa političkog i ekonomskog aspekta, tako i sa aspekta tehničkog i tehnološkog razvoja.

Remonti donose novu snagu

Termoelektrane i hidroelektrane EPS-a radile su sa visokim stepenom pouzdanosti i tokom prvog kvartala 2017. godine. Da bi sva postrojenja mogla bezbedno i pouzdano da rade, u njih mora stalno da se ulaže. Ove godine je planirano da se investiraju znatna sredstva u postojeće objekte.

EPS završio projekat modernizacije TENT-a B

U sklopu ukupne modernizacije elektroenergetskog sistema Srbije u TENT-u B je završen projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje.

NIS pustio u rad 14. mini elektranu

Povećavajući energetsku efikasnost NIS je na naftno-gasnom polju Majdan u blizini Novog Kneževca startovao još jednu, 14. po redu mini elektranu za proizvodnju električne i toplotne energije iz gasa, koji se do sada spaljivao na bakljama – što umnogome doprinosi zaštitit životne sredine.

Prva Prethodna
1/64
Poslednja Sledeća