Struja

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija CGES-a

Elektromreža Srbije kupila je danas na Montenegroberzi još pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, za 6.890.000 evra, saopštili su iz Montenegro berze Televiziji Crne Gore. Elektromreža Srbije je 2015. godine već kupila 10 odsto akcija CGES-a, tako da je sa ovom transakcijom udeo povećan na 15 procenata. (Ilustracija: CGES)

Zbog kvara u Rumuniji Evropa zamalo u mraku

Za pad frekvencije u elektromreži Evrope, do koje je došlo u petak posle podne, a koja je mogla da izazove ogromne probleme u snabdevanju električnom energijom, kriv je nestanak električne energije u delu Rumunije. Ovo je drugi najveći kvar u elektromreži Evrope od 2006. godine, kada je više od 10 miliona domaćinstava ostalo bez struje. (foto: Pixabay)

EPS Distribucija preuzima još 650.000 brojila

EPS Distribucija, koja je nedavno odvojena od Elektroprivrede Srbije (EPS), u skladu sa Zakonom o energetici, od svih korisnika sistema preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u merno razvodnim ormanima. U upravo započetoj fazi biće preuzeto 650.000 brojila. Najviše u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu. (foto: Pixabay)

Crna Gora: Od podmorskog kabla 11,6 miliona evra

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je prošle godine na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 miliona evra. Puštanje u rad podmorskog kabla, uticalo je takođe na povećanje interesovanja za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore. Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije korisno je i za Srbiju. Kupovina 10 odsto akcija CGES-a, do sada se pokazala isplativom i kompaniji Elektromreže Srbije (EMS). (foto: Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, investitor.me)

EP BiH: Ulaganja od 870 miliona evra u naredne tri godine

Elektroprivreda BiH saopštila je da će u naredne tri godine u izgradnju i rekonstrukciju svojih objekata uložiti oko 870 miliona evra (1,7 milijardi KM). Plan je da se u trogodišnjem periodu proizvede 18.433 gigavat-sati električne energije i nabavi 13,9 miliona tona uglja. (foto: Upravna zgrada Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u Sarajevu, epbih.ba)

Razdvajanje EPS-a i ODS-a

Osnivačka prava EPS-a na ODS „EPS distribucija” od danas su preneta na Vladu Srbije, što će omogućiti dalji razvoj obe državne kompanije koje neće biti privatizovane i neće smanjiti broj zaposlenih, saopšteno je danas nakon potpisivanja ugovora iz kabineta resornog ministarstva. Ugovor su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Neophodno ubrzanje gradnje bloka 3 u TE „Kostolac“

Gradnja novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ jedan je od najvažnijih projekata za energetski sistem i „Elektroprivredu Srbije“ zbog čega je sporost u realizaciji nedopustiva i radovi moraju da se ubrzaju, ocenili su Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS posle obilaska ovog najvećeg gradilišta u oblasti energetike.

U Srbiji viša cena električne energije od 1. februara

Električna energija u Srbiji poskupeće od 1. februara 2021. godine za 3,4 odsto u odnosu na postojeću cenu. Na zahtev energetskog subjekta JP EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, objavljeno je na sajtu Agencije. (foto: Pixabay)

EU: Revizija pravila za prekograničnu energetsku infrastrukturu

Evropska komisija usvojila je juče predlog za reviziju pravila EU o transevropskim energetskim mrežama (Uredba TEN-E) kako bi se bolje podržala modernizacija evropske prekogranične energetske infrastrukture i postigli ciljevi evropskog zelenog plana. Prema tom predlogu, infrastruktura za naftu i prirodni gas više neće dobijati podršku. (foto: Pixabay)

Hrvatska: Rekordna proizvodnja električne energije

Vremenske prilike u Hrvatskoj poslednjih dana pogodovale su tome da ova zemlja zabeleži rekordnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. U nedelju je ukupna proizvodnja iz tih izvora bila oko 48 gigavatsati, pri čemu je maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila veća od 2.100 megavatsati na sat, objavio je u ponedjeljak Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS). (foto, Pixabay)

Prva Prethodna
1/269
Poslednja Sledeća