Struja

Rosatom učvršćuje poziciju vodećeg svetskog graditelja nuklearki

Ruski državni koncern, Rosatom dobio je velike poslove izgradnje nukleranih centrala u Turskoj i Egiptu, tako da sada ukupno ima ugovorenih poslova za 133 milijarde dolara. (foto: maketa nuklearne centrale Akuju)

Ponovo radi najstarija nuklearka na svetu

Uprkos mnogim protestima, posle tri godine renoviranja, švajcarska nuklearna centrala Becnau, koja ima dva reaktora od po 365 MW, opet radi.

Stvara se najveća energetska kompanija u Evropi

Nemačke energetske kompanije E.on i RWE ujedinjuju imovinu u transakciji koja bi mogla da vrediti 60 milijardi evra. E.on će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje, dok će RVE biti drugi najveći proizvođač zelene energije. (foto: vetroelektrane Scroby Sands kraj obale Velike Britanije, čiji je vlasnik E.on (Profimedia, Alamy)

Nuklearna budućnost Srbije

Zarad potrebe opstanka i prosperiteta, Srbiji je, kao i većini država, potrebna održiva energetska strategija. Takva strategija bi trebalo da se bazira na održivom energetskom korišćenju i zaštiti životne sredine. Potrebe stanovništva i proizvodnje za energijom svuda u svetu, pa i u Srbiji su u stalnom rastu, s nuklearna elektrana bi obezbedila i tu energiju i sigurne prihode na duže vreme.

Cilj – EPS efikasna, “zelena” kompanija

Predstavnici EBRD i Svetske banke ocenili su da je menadžment EPS posvećen reformama. Radi se na tome da EPS postane efikasna kompanija kojoj će prioritet biti zelena energija.

Ledeni talas povećao potrošnju struje u Srbiji

Potrošnja električne energije povećana je tokom ledenih dana ove nedelje zqa oko 10 odsto. Elektroenergetski sistem EPS-a funkcionisao stabilno.

Povlačenje ČEZ-a iz Bugarske zabrinulo mnoge

Predsednik Bugarske razmišlja o sazivanju Konsultativnog saveta za nacionalnu bezbednost zbog prodaje bugarske aktive ČEZ-a kompaniji “Inerkom“. Potrošači apeluju da država poništi zaključeni posao i insistiraju na traženju strateškog investitora i transparentnoj prodaji. Andrej Babiš, češki premijer uverava bugarskog kolegu da ČEZ radi sve po zakonu.

EPS i u TENT uvodi nadzor iz Kontrolnog centra

Kontrolni centar za nadzor rada i bezbednost, koji će sa 226 kamera pokrivati termoelektrane TENT A i B, ali i termolektrane Kolubara i Morava i Železnički transport proradio je danas u u TE Nikola Tesla A. Plan je i da se već u ovoj godini krene sa izradom idejnog projekta za jedinstven sistem video nadzora u EPS-u. (foto: TE Nikola Tesla A)

Afera zbog izlaska ČEZ-a iz Bugarske energetike

Temenužka Petkova, bugarska ministarka energetike podnela ostavku posle informacija u medijima da je povezana s kupcem – malom, nepoznatom firmom Inerkom, koja koja kupuje imovinu češke energetske kompanije ČEZ u Bugarskoj.

Jači EPS za energetsku nezavisnost Srbije

Cilj nam je da EPS značajno ojačamo i unapredimo kako bismo u potpunosti obezbedili energetsku nezavisnost Srbije tako da, za najviše pet godina, neće biti potrebe za uvozom ni jednog jedinog kilovat-sata električne energije, čak ni u zimskom periodu, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS najavljujući kapitalni remont bloka TENT A4.

Prva Prethodna
1/70
Poslednja Sledeća