Novosti i politika

EVROPSKA UNIJA: JEDNOSTRANO PROGLAŠENJE, PA ŠTA?

Protivljenje neke zemlje EU nezavisnosti Kosova bilo bi shvaćeno kao nelojalnost Atlantskom paktu a u korist posthladnoratovskog rivala Rusije

DA LI ĆE EVROPA "POZDRAVITI" NEZAVISNOST KOSOVA

Slovenija će u ponedeljak pokušati da pridobije ministre spoljnih poslova EU da glasaju za tekst u kome se "pozdravlja nova država i obećava joj se pomoć u njenoj evropskoj integraciji".

ŠTA JE PUTIN HTEO DA KAŽE

“O kakvoj agresivnosti Rusije se govori? Zar mi nekoga napadamo? Da li smo mi započeli neke oružane konflikte. Da li smo izašli iz bilo kog od važnih dogovora u sferi razoružanja? Ni o kakvoj ruskoj agresivnosti nema govora i ne može ga biti”

ŠVAJCARSKA NEĆE ŽURITI SA PRIZNAVANJEM KOSOVA

Beograd bi u Svetskoj banci mogao da povuče svoju podršku Švajcarskoj čime bi ona izgubila guvernersko mesto

IZBEĆI JOŠ JEDNU KOSOVSKU KRIZU

(Postoje i umereniji glasovi u američkoj javnosti povodom pitanja statusa Kosmeta. Medjunaslovi i objašnjenja u zagradama su redakcijski.)

NOVA ŠARGAREPA ZA SRBIJU

Ukoliko javni tužilac haškog suda Serž Bramerc zaključi da Srbija potpuno saradjuje sa Tribunalom i sve čini kako bi uhapsila Ratka Mladića, potpisivanje ugovora o stabilizaciji i pridruživanju moglo bi da ide "veoma brzo"

NEPOPUSTLJIVI PREDSEDNICI

Srbija je, po svemu sudeći, na korak od vanrednih parlamentarnih izbora.

IZBORNI USPONI I PADOVI SRPSKE RADIKALNE STRANKE

Propali svuda, sem u Srbiji

RUSKI PUT

Nemogućnost da se od Rusije stvori Švajcarska toliko je očigledna da je niko ne spori. Pa ipak razgovori o "ulasku u Evropu", ili čak i "povratku u Aziju" ne prestaju.

SRBIJA PONOVO NA TAPETU

Strani mediji o protivljenju Vojislava Koštunice potpisivanju političkog sporazuma sa EU