Politički komitet PS Saveta Evrope podržao prijem Kosova: Izveštaj Dore Bakojani prošao bez većih osporavanja

Nataša Jokić, Pariz

“Na moju rečenicu da je status Kosova jasno uređen rezolucijom UN 1244, dobila sam izjavu od poslanika iz Italije da je to formalno, ´ali da moramo biti razumni´“, rekla nam je Biljana Pantić - Pilja u Parizu, neposredno po završetku sastanka političkog komiteta PS Saveta Evrope koji je otvorio vrata za proceduru prijema Kosova
(Pariz, 27.03.2024 - Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope odobrio je danas preporuku izvestioca Dore Bakojani o prijemu Kosova u tu organizaciju i predložio da se Prištini uputi poziv za članstvo, foto FoNet/PSSE)

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) izglasao je juče, na zatvorenom sastanku u Parizu, podršku izveštaju grčke poslanice Dore Bakojani u kome se predlaže da Priština bude primljena u Savet Evrope.

Jučerašnji dan predstavljaće zato važan datum, kako za Prištinu tako i za Beograd, jer se odlukom političkog komiteta otvaraju vrata procedure koja skoro neminovno vodi ka definitivnom prijemu Kosova u Savet Evrope.

pol-kom-SE-s

Članovi političkog komiteta iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu bili su uglavnom odsutni

Podrška učlanjenju – uz odsustvo zemalja koje ne priznaju kosovsku državnost

Po završetku sastanka poslanici iz Skupštine Kosova koji su prisustvovali sastanku, nemajući pravo glasa -  primali su čestitke.

“Za“ je glasao 31 poslanik, dok su protiv bila četiri poslanika  – među kojima i predsednica srpske delegacije Biljana Pantić - Pilja, Dunja Simonović - Bratić iz Socijlističke partije Srbije, jedna poslanica iz BiH i jedna iz Crne Gore. Prilikom glasanja uzdržan je bio jedino grčki poslanik Aleksis Cipras.

Članovi političkog komiteta iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu bili su uglavnom odsutni – prenela nam je predsednica poslaničke delegacije Srbije Biljana Pantić - Pilja.

To je možda i jedan od razloga što je izveštaj Dore Bakojani prošao “glatko“. U Savetu Evrope zasedanje političkog komiteta, nezvanično je najavljivano kao sastanak “visokog intenziteta“, tako da ni akreditovanim novinarima nije bilo dopušteno da uđu u zgradu u vreme njegovog održavanja.

Ako se izuzme istupanje predsednice poslaničke delegacije Srbije, nije bilo većih osporavanja izveštaja Dore Bakojani koja je na sastanku učestvovala preko video – veze. 

pol-kom-biljana-s

“U toku rasprave devet poslanika je govorilo u prilog Dore Bakojani, dok je nas četvoro bilo izričito protiv", rekla je Pantić - Pilja

Srbija će razmotriti prisustvo u Savetu Evrope

“Ponovila sam reči predsednika Vučića da ćemo razmotriti naše prisustvo u Savetu Evrope ukoliko prime Kosovo zato što Kosovo nije država“, rekla nam je Biljana Pantić - Pilja u Parizu neposredno po završetku sastanka.

“Na moju rečenicu da je status Kosova jasno uređen rezolucijom UN 1244 dobila sam izjavu od poslanika iz Italije da je to formalno, ´ali da moramo biti razumni´. Videćemo kakav će biti odnos snaga na parlamentarnom zasedanju u aprilu“, rekla nam je Biljana Pantić - Pilja.

“U toku rasprave devet poslanika je govorilo u prilog Dore Bakojani, dok je nas četvoro bilo izričito protiv. Rekla sam da nije dosledna sebi i da je pokazala da ona nema taj integritet na koji se poziva. Govorila je da su potrebna tri uslova za prijem Kosova, a sad je dovoljan bio samo jedan. Rekla sam da se najgrublje krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji. Imali smo nekoliko amandmana koji nisu usvojeni, što je bilo očekivano“, dodala je ona.

Predsednica poslaničke delegacije Srbije naglasila je da “Dora Bakojani sada govori kako se ona nikada nije decidno izjasnila da su tri uslova za Kosovo dovoljna, što nije tačno“.

„Dobar posao“ poslanice Bakojani

“Imamo svi njen govor. Ona kaže da razume našu frustraciju i nezadovoljstvo, ali da ona smatra da je dobar posao uradila“, rekla je Pantić – Pilja.

Po proceduri, izveštaj Dore Bakojani naslovljen “Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope“ biće stavljen na dnevni red plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 18. aprila, a potom će 17. maja  i Savet ministara spoljnih poslova zemalja - članica Saveta Evrope doneti definitivnu odluku o prijemu Kosova. Za donošenje odluke potrebna je najmanje dvotrećinska većina podrške u Komitetu ministara. 

U izveštaju Dore Bakojani kaže se da “Parlamentarna skupština preporučuje Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope pod imenom ‘Kosovo’ “ i da “Kosovu dodeli tri sedišta u Parlamentarnoj skupštini”.

U izveštaju se između ostalog navodi da je “Kosovo parlamentarna demokratija koja funkcioniše“ i da bi “prijem u Savet Evrope predstavljao važnu etapu u procesu evropske integracije Kosova“.

Navodi se da “Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozdravlja napredak Kosova u domenu ljudskih prava, demokratije i pravne države i pozdravlja se napredak koji je ostvarila sadašnja vlada posebno u domenu borbe protiv korupcije uvođenjem građanskog partnerstva za parove istog pola“ u građanskom zakoniku.

Traži se od Prištine da preduzme “važne i konkretne mere kako bi se što pre formirala Asocijacija opština sa srpskom većinom“, ali to u izveštaju nije predstavljeno kao uslov za prijem u Savet Evrope.

Ne traži se od 12 (od 46) država-članica koje nisu priznale nezavisnost i državnost Prištine - da je sada priznaju, ali se traži da poštuju odluku o prijemu u Savet Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Zanemaren Statut Saveta Evrope

U izveštaju se kaže da su “eminentni pravnici“ procenjivali jedino da li je pravosudni sistem Kosova usklađen sa normama Saveta Evrope“, ali da se – kako se navodi - “nisu bavili pitanjem da li Kosovo zadovoljava uslove za prijem u Savet Evrope u smislu kako to propisuje član 4 statuta ove organizacije po kome u članstvo može da bude primljena “svaka evropska država“.

Sa stanovišta “eminentnih pravnika“, procena toga da li neko ima status države “zavisi od političke odluke…“, kaže se  u Izveštaju Dore Bakojani i zaključuje da svaka država posebno donosi odluku da li će priznati – kako se navodi - Kosovo kao “evropsku državu“.

Podsetimo, još 2012. Kosovo je otvorilo konzulat u Strazburu čiji je nezvaniccni zadatak bio da priprema prijem u Savet Evrope, najstariju panevropsku organizaciju koja nadzire poštovanje ljudskih prava i načela pravne države u zemljama - članicama. Kosovo je u novembru 2013. primljeno u Evropsku banku za razvoj Saveta Evrope, a u septembru 2014. postalo je član Venecijanske komisije – institucije Saveta Evrope koja se bavi nadzorom funkcionisanja pravne države u državama članicama i zemljama - kandidatima za članstvo. Kosovo od samog početka ima podršku više od dve trećine država članica što je dovoljno za prijem u SE.

Priština je u januaru 2016. godine dobila pravo da njeni poslanici prisustvuju i učestvuju bez prava glasa na zasedanjima komiteta (odbora) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a zatim i na plenarnim zasedanjima.

U maju prošle godine Priština je zvanično uputila zahtev Savetu Evrope za prijem u ovu najstariju panevropsku organizaciju.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...