Mediji o štrajku poljoprivrednika u Nemačkoj: dosta im je ekologije i štednje

N.J.

Levičarski Tagescajtung posebno je zabrinut zbog veza koje pojedini demonstranti imaju sa krajnjom desnicom
(Saarbrucken, 08.01.2024 - Nemački farmeri blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, prvog dana protesta protiv planova vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, foto Fonet)

Hiljade poljoprivrednika demonstrirali su širom Nemačke juče (u ponedeljak, 8. januara), protiv poreskih mera koje je predložila vlada, najavljujući između ostalog ukidanje subvencija za gorivo za poljoprivredne mašine. Nove blokade planirane su tokom cele nedelje – prenosi francuski Kurie enternasional u svom pregledu medija:

„Nedelja protesta poljoprivrednika je očigledno je naišla na ogroman odziv“, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/bauern-proteste-im-liveticker-bundesagrarminister-oezdemir-aeussert-verstaendnis-fuer-bauernproteste-faz-19432942.html izveštavajući o demonstracijama širom Nemačke od ponedeljka, 8. januara. Samo u Berlinu, 1.300 ljudi i 680 traktora demonstriralo je, osuđujući vladin plan štednje, objašnjava desničarski list. Blokirana je većina većih gradova u zemlji.

Prema konzervativnom tabloidu Bild https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/bauernproteste-in-ganz-deutschland-welche-aktionen-sind-wo-geplant-86663998.bild.html, u očekivanju blokada neke škole su bile zatvorene u određenim regionima.

nem-berlin-poljopr-s

Berlin, 08.01.2024 - Nemački farmeri blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, prvog dana protesta protiv planova vlade za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija (Fonet)

Demonstracije će se nastaviti

„Gnev se već dugo širi među seljacima“, objašnjava levičarski dnevnik Der Tagesspiegel  https://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/die-macht-der-bauern-wie-sich-die-landwirtschaftslobby-durchsetzt-11012404.html. Zvanično, oni demonstriraju protiv ukidanja olakšica za kupovinu goriva, ali zapravo njihovo nezadovoljstvo prevazilazi ovu prostu meru.

„Bez jasne politike prema pitanju vukova, ograničavanje upotrebe đubriva ili pritisak na poljoprivrednike da više brinu o dobrobiti životinja: poljoprivrednici su svega toga siti“.

U decembru su vladine najave o prestanku određene poljoprivredne pomoći već dovele do protesta hiljade farmera u Berlinu. Ove blokade primorale su vladu socijaldemokrata, zelenih i liberala da zadrži poresku olakšicu namenjenu vlasnicima poljoprivrednih vozila, koju je prvobitno želela da eliminiše. To, međutim, nije bilo dovoljno da ubedi poljoprivrednike.

Obnavljanje pokreta, početkom januara, podstaklo je novinare da se pitaju da li će demonstracije potrajati. Berliner Morgenpost https://www.morgenpost.de/wirtschaft/article241366228/bauern-protest-wie-lange-streiken-wichtige-fragen.html na ovo pitanje odgovara potvrdno.

„Demonstracije će se nastaviti“, uveravaju ove konzervativne novine, pozivajući se na izvore bliske demonstrantima. Glavni poljoprivredni sindikat počeo je pozivanjem svojih članova na nedelju protesta, počevši od 8. januara, a velike demonstracije su planirane u Berlinu za 15. januar. Demonstracije bi mogle da se nastave i nakon ovog datuma.

Podrška stanovništva, kome je dosta sve nepopularnije vlade, ide u prilog demonstrantima. Čak i ako se veliki deo zemlje nađe blokiran demonstracijama, „društvo trenutno reaguje ljubazno“, ocenjuje Der Spiegel  https://www.spiegel.de/geschichte/historiker-ueber-bauernproteste-ewald-frie-erklaert-warum-die-wut-der-bauern-tradition-hat-a-48b95db0-d3d3-4e38-b8d4-1e75bd387084

„Osnovna podrška“ protestima poljoprivrednika

Istoričar poljoprivrede Evald Fri kaže da stanovništvo daje “osnovnu podršku onima koji proizvode našu hranu“ - za njih ima razumevanje  koje mnogi Nemci nemaju prema drugim protestnim pokretima, poput onih koje su poslednjih godina vodili klimatski aktivisti.

Ova „osnovna podrška“ ne sprečava neke medije da dovedu u pitanje moć „poljoprivrednog lobija“. Progresivni list Tagescajtung https://taz.de/Bauernproteste-in-Deutschland/!5982046/ posebno je zabrinut zbog veza koje pojedini demonstranti imaju sa krajnjom desnicom. „Na primer, krajnje desničarska partija Treći put poziva svoje pristalice da podrže nedelju protesta“.

Sa svoje strane, Tagesspiegel https://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/die-macht-der-bauern-wie-sich-die-landwirtschaftslobby-durchsetzt-11012404.html ističe da postoji opasnost od izbijanja nasilja: demonstranti su 4. januara ometali povratak sa odmora vicekancelara i ministra ekonomije Roberta Habeka pokušavajući da se popnu na njegov trajekt.

„Poljoprivrednici se ne tuku oko grma kada demonstriraju“, piše berlinski dnevnik. Postavili su vešala sa kojih vise semafori (aluzija na nadimak vladine koalicije, nazvane 'semafor' zbog crvene, žute i zelene boje partija koje je čine), zapalili su seno, rasipaju đubrivo”.

Pre svega, oni imaju moć da efikasno blokiraju zemlju. U danima koji dolaze, Nemačka rizikuje da priča samo o jednoj temi: „o traktorima, traktorima i traktorima“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...