Mediji o situaciji u Jermeniji: Jerevan uklješten između SAD i Rusije

Priredila N.J.

„Svuda u Jermeniji grade se skloništa protiv bombardovanja“, u kolektivnim stanovima, individualnim kućama i podrumima, a „metro stanice, podzemni prolazi, školski podrumi su takođe postali [potencijalna] skloništa“, izveštava jermenski veb-sajt Lragir.am
(ilustracija, Slika je preuzeta sa snimka na Jutjubu koje je objavilo Ministarstvo odbrane Jermenije u utorak, 13. septembra 2022 - prikazuje azerbejdžanske vojnike kako prelaze jermensko-azerbejdžansku granicu i približavaju se jermenskim položajima)

Nakon ofanzive Azerbejdžana na jermenskoj granici 13. i 14. septembra, u kojoj je na jermenskoj strani poginulo 207 ljudi, Jermenija strahuje od „nove eskalacije sa Azerbejdžanom, još nasilnije“, objašnjava ruski sajt Eurasia Dejli. Ova neprijateljstva su zaista odnela najviše žrtava od rata u Nagorno-Karabahu, koji je završen 2020. porazom Jermenije, prinuđene da nekoliko okruga ustupi Azerbejdžanu – prenosi pariski Kurie Enternasional u pregledu pisanja jermenskih i ruskih medija.

„Svuda u Jermeniji grade se skloništa protiv bombardovanja“, u kolektivnim stanovima, individualnim kućama i podrumima, a „metro stanice, podzemni prolazi, školski podrumi su takođe postali [potencijalna] skloništa“, izveštava jermenski veb-sajt Lragir.am.

 Azerbaijan-and-Armenia-mapa-s

Poziv na odustajanje vojnog saveza sa Rusijom

Upravo je u ovom teskobnom kontekstu, predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi, poznata po svojim pro-jermenskim pozicijama, boravila u zvaničnoj poseti Jerevanu od 17. do 19. septembra da bi se „sastala sa premijerom Nikolom Pašinjanom, i „informisala se o odbrambenim potrebama Jermenije“, izveštava moskovski list Moskovski Komsomolets.

Šta Pelosi traži u Jerevanu, optužujući Baku da je odgovoran za „ubitačne“ napade na jermensku teritoriju? Pored izbornog pristupa koji ima za cilj „prikupljanje glasova Amerikanaca Jermena“ u iščekivanju američkih izbora u novembru, reč je ovde o „pozivanju Jerevana da odustane od vojne unije sa Rusijom“ i da pozicionira Sjedinjene Države „kao prijatelje i saveznike Jermena“, jer, prema Pelosi, „Rusija nije uspela da zaštiti Jermeniju“, objavljuje ruski list Vzgliad.

Ipak, nastavlja Vzgliad, „Sjedinjene Države nisu u stanju da ponude bilo kakvu stvarnu podršku Jermeniji“, jer „Pentagon neće poslati svoje trupe ovde, Kongres neće dati milionsku vojnu pomoć, američki vojno-industrijski kompleks neće snabdevati Jermene oružjem, a Azerbejdžan, koji (Vašington) trenutno smatra ključnim izvorom nafte i gasa za evropske članice NATO-a, neće biti pogođen sankcijama“.

Zapad ne može „da vodi energetski rat na dva fronta, ali želi da se Rusija angažuje na dva fronta – protiv nje u Ukrajini i protiv Turaka u Zakavkazju“.

Proamerikanci u Jermeniji „ne razumeju da im Nensi Pelozi zapravo nudi izbor između mira i rata - komentariše Vzgliad. Za Jerevan, izbor između Rusije i Sjedinjenih Država nije izbor saveznika, već opcija između onih koji žele mir Jermeniji i onima kojima bi odgovarao nestanak Jermenije u velikom paklu, pod uslovom da Rusija strada“.

Borba za uticaj na Južnom Kavkazu

Jermenski amerikanista Souren Sarkisian objašnjava za jermenski sajt Verelq „Poseta Pelosijeve je prilika da se celom svetu otkrije šta se dešava na jermensko-azerbejdžanskoj granici“, a njene izjave su „poništile propagandu Azerbejdžana, koji pokušava da optuži Jermeniju za ovu eskalaciju“, ocenjuje ekspert.

Zaista, piše Verelq, poseta Pelosijeve je „izazvala talas pozitivnih emocija u Jermeniji“, pošto je jermensko društvo bilo „razočarano reakcijom Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB, vojna politika stvorena u Moskvi 2002. godine, gde je Jermenija jedan od šest članova osnivača)”, koji se nakon nedavnih neprijateljstava i zvaničnog zahteva za intervenciju koji je uputio Jerevan, zadovoljio delegiranjem kontrolne misije na jermensko-azerbejdžanskoj granici, dolaskom na lice mesta u utorak, 20. septembra.

Stoga ne čudi što je 18. septembra nekoliko stotina Jermena demonstriralo u Jerevanu da „zahteva izlazak Jermenije iz ODKB“, piše moskovski list Komersant. Souren Sarkisian, međutim, ublažava ove opaske i kaže da se „ne slaže sa onima koji vide Sjedinjene Države kao alternativu Rusiji u regionu“. On ističe da „jermensko-američki dijalog nije toliko sadržajan” i da Vašington ima „ malo programa političke i vojne saradnje sa Jermenijom”.

Za jermenski list Golos Armenii: „Borba za uticaj na Južnom Kavkazu koja se vodila 'iza kulisa' pre nego što je Pašinjan došao na vlast 2018. sada se odvija usred bela dana.“ Jermenija „sedi na buretu baruta oko kojeg se ukrštaju dijametralno suprotni geopolitički interesi“, a ako jermenske vlasti „ne nađu ništa bolje nego da pozovu Amerikance, Rusija i Iran će to doživeti kao realnu pretnju. Tada ćemo postati uklješteni i nećemo biti u položaju da donosimo odluke o sudbini Jermenije, ni kao obični pijuni“, prenosi Kurie Enternasional.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...