PAPA FRANJA UPOTREBLJAVAO UVREDLJIVU REČ ZA HOMOSEKSUALCE

ML

Katolička crkva se izvinjava uz objašnjenje da je papa Argentinac i komunicira na španskom, a razgovaralo se na italijenskom jeziku pa se zato nisu dobro razumeli

Papa Franja je ovih dana, prilikom jednog razgovora s biskupima, uvredio homoseksualce. Žalio se, naime, kako ih je sve više u Katoličkoj crkvi i tom prilikom, kako piše Republika (La Republica) upotrebio uvredljivu reč za njih - frosiađine (frociaggine) koja u srpskom jeziku ima pandan "peder". Ne malo predstavnika crkve je to okarakteristilo kao tešku grešku...

"Sveti otac", kako ga nazivaju katolici, s biskupima je, naime, prošle nedelje diskutovao o primanju homoseksualaca na seminare i tom prilikom, dopunio svoj prethodno poznati stav da homoseksualci ne bi smeli da budu primani na seminare. Crkva bi, naravno, trebalo da bude otvorena ali, kako je objasnio, kod gejova preti da će voditi dvostruki život.

Prema biskupima, koji su bili na seminaru, svi su bili iznenađeni ovim izrazom. Papa, prema njima, nije bio svestan da se radi o uvredljivoj reči. Govorilo se, naime, kako su neki objasnili, na italijanskom, a papa je  Argentinac i komunicira na španskom, pa se zato nisu dobro razumeli.

"Papa nije imao nameru da nekoga uvredi", napisali su predstavnici Vatikana, u saopštenju za štampu. "Izrazio se homofobno i izvinjava se svima koji se zbog korišćenja ovog izraza osećaju uvređenim. Kao što je već više puta rekao, u crkvi ima mesta za sve, niko nije suvišan, za svakog ima u njoj mesto, kao i svi mi".

Papa Franja je u javnosti već dosta ranije zaslužio ugled čoveka koji je otvoreniji prema LBGT+. Još 2013. on je na pitanje o homoseksualnim sveštenicima odgovorio ovako:

"Ko sam ja da o tome sudim", drugim rečima zna se ko o tome može da sudi.