Rafinerija nafte u Pančevu dobila novu ekološku integrisanu dozvolu

Izvor:   NIS

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, dobila je novu integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.
(Foto NIS, Rafinerija nafte u Pančevu)

Prvu integrisanu dozvolu pančevačka Rafinerija dobila je 2017. godine čime je postala prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Novom integrisanom dozvolom obuhvaćen je i kompleks „Duboke prerade“ u Rafineriji, koji je počeo da radi u 2020. godini. Ovaj kompleks je vredan više od 300 miliona evra, a pored ekonomskih efekata doneo je i značajne ekološke benefite kao što su prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i značajno smanjenje emisije zagađujućih materija.

Rafinerija nafte u Pančevu
(Foto: NIS)

Integrisana IPPC dozvola predstavlja najznačajniji dokument koji jedan operater može da dobije čime je još jednom potvrđeno da je pančevačka rafinerija među najkvalitetnijim evropskim proizvođačima i bitan činilac obezbeđenja kontrolisanih uslova zaštite životne sredine.

„U Rafineriji nafte Pančevo konstantno radimo na savremenim tehnologijama i unapređenju zaštite životne sredine, a poslovanje u skladu sa najboljim praksama u oblasti ekologije ostaje naš imperativ. Dobijanjem nove, druge po redu, integrisane IPPC dozvole, potvrđujemo da su održivi razvoj i društvena odgovornost naše strateško opredeljenje i temeljna praksa koju neprestano usavršavamo, u korist zajednice u kojoj živim i radimo“, izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Rafinerija nafte u Pančevu
(Foto: NIS)

Rafinerija nafte Pančevo jedna je od najmodernijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope, a u modernizaciju prerađivačkog kompleksa NIS-a od 2009. godine investirano je više od 800 miliona evra. Značajan deo ovih sredstava bio je namenjen ekološkim projektima i biznis projektima koji značajno unapređuju zaštitu životne sredine, a u poslednjih 15 godina u oblast zaštite životne sredine u pančevačkoj rafineriji uloženo je oko 95 miliona evra. 

Pored toga što predstavlja dokaz opravdanosti ulaganja u ekološke projekte i unapređenje proizvodnih procesa u cilju zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, integrisana IPPC dozvola predstavlja i obavezu da Rafinerija nafte Pančevo nastavi sa odgovornim odnosom pri realizaciji svih svojih aktivnosti i značajnim ulaganjima na polju zaštite životne sredine, uz primenu najboljih dostupnih tehnika i praksi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...