Protest građana zaustavio istraživanje litijuma u Valjevu

Autor:   BM

Kompanija Euro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) sa sedištem u Divcima kod Valjeva, saopštila je da je danas zbog protesta građana odlučila da obustavi istraživanje litijuma koje je započela pre dva dana na istražnom prostoru Valjevo sever. Istovremeno se napominje, da se istraživanja izvode prema projektu koji je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Protesti, organizovani sa ciljem da se spreči nastavak radova se održavaju tri dana zaredom, a meštani i ekološki aktivisti su danas blokirali saobraćajnicu Valjevo - Beograd. (Foto: Valjevo.rs, Đ. Đoković)

Meštani i ekološki aktivisti odlučni su da spreče istraživanje litijuma koje je prekjuče ponovo pokrenula kanadska kompanija Euro litijum Balkan u valjevskom selu Lukovcu. Danas, tačno u podne su na sat vremena blokirali putni pravac iz tog sela ka Beogradu.

Ekološki aktivisti su, kako izveštavaju lokalni mediji, prekjuče protestvovali tako što su se vozili kroz Lukavac, trubili oko postrojenja, objekata i hangara Euro litijuma koji vrši ispitivanja na ovom području, a juče su blokirali prilaz u njivu u kojoj se vrše istraživanja i na taj način prekinuli radove.

Sva prilika da je protest uspeo.

Kanadska kompanija Euro litijum Balkans (Euro Lithium Balkan) saopštila je da je, usled protesta građana i ekoloških aktivista u valjevskom selu Lukovac, danas obustavila geološka istraživanja litijuma na tom području.

„S obzirom da najviše poštujemo zdravlje i integritet naših zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice, a da su prethodnih dana organizovane manje grupa građana dolazile u kontakt sa zaposlenima na terenu, kako bismo izbegli svaku nelagodnu situaciju, odlučili smo da danas istražne radnje obustavimo”, navodi se u saopštenju kompanije Euro litijum Balkan, koje prenosi Fonet.

Protest građana zaustavio istraživanje litijuma u Valjevu
Blokada puta u Lukovcu (Foto Kolubarske.rs)

Istraživanja u skladu sa propisima

U saopštenju kanadske kompanije se navodi da su istraživanja na prostoru Valjevo sever započeli 26. aprila na osnovu „važećeg Rešenja o odobrenju za istraživanje“ kao i da su istražne radnje izvodili „u smislu dinamike i tehnički, prema Projektu koji je odobren od strane Ministarstva rudarstva i energetike“.

Zaustavljanjem radova „degradirana je čitava jedna struka, rudarstva i geologije, koja je doprinela razvoju civilizacije i koja se kao i sve oblasti društva značajno unapređuje iz dana u dan“, naveli su iz kompanije.

Dodali su da u timu te kompanije rade iskusni, vrsni profesionalci, kao i u timovima njenih podizvođača.

„Kako je naš osnovni prioritet da sačuvamo bezbednost zaposlenih i predstavnika lokalne zajednice, pogotovo u trenutku kada je svako geološko istraživanje meta napada različitih nevladinih organizacija od kojih su mnoge protagonisti na političkoj sceni Srbije ili to tek žele da postanu, odlučili smo da naše istražne radnje za sada obustavimo, iako na to imamo sva zakonska prava i raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom“, ističe se u saopštenju Euro litijuma.

Kompanija je još navela da sve delatnosti na terenu „vrši potpuno odgovorno, poštujući mere bezbednosti i zaštite na radu i najviše ekološke standarde, skladu sa odgovarajućim propisima, kao i pozitivnom praksom geoloških istraživanja“.

Selo Lutovac, Youtube screenshot
Selo Lutovac, Youtube screenshot

Argumenti ekoloških aktivista

Kompanija Euro litijum Balkan je prema svedočenjima ekoliških aktivista iz pokreta „Marš sa Kolubare”, na valjevskom području prisutna više od decenije.

Gordana Jelisavčić, koordinatorka pokreta „Marš s Kolubare”, Gordana Jelisavčić izjavila je za list Danas da ta firma, na osnovu dozvola resornog ministarstva, dobila pravo da na teritoriji Valjeva istražuje bor, litijum, stroncijum i ostale metale.

Ističe da je Euro litijum 2012. godine radio istraživanja u selu Šušeoka gde je jedna bušotina procurela i zagadila vodu, zbog čega je zatvorena i jedna plantaža jagoda na 40 hektara jagoda pored Kolubare, a u čitavom kraju je inače, kako napominje plodno zemljište gde se ljudi se bave poljoprivredom i baštovanstvom.

Istraživanje litijuma i ostalih metala odvija se u okolini Valjeva u dva basena Valjevsko-mioničkom i Valjevo sever.

„Na njih se nadovezuje i Ljiški basen na čijem je području Euro litijum prodao istražna prava australijskoj kopaniji Volt”, kaže Gordana Jelisavčić.

Prošle godine je, kako navodi, u Valjevsko-mioničkom basenu advokat Sreten Đorđević, kome su meštani i aktivisti „Marš s Kolubare” dali punomoćje, uspeo da dobije kod Višeg suda u Valjevu sudsku zabranu na istražne radnje Euro litijumu, mada kao privremenu meru.

Selo Lukavac pripada i jednom i drugom basenu, s obzirom na to da je bukvalno na granici.

Prema rečima koordinatorke pokreta „Marš sa Drine” ono se nalazi na samoj ivici ta dva basena.

Tvrdi i da je taj pokret utvrdio da Euro litijum Balkan ima već 45 bušotina na području sela Lukavac, Šušeoci, Divci i da zimski period doveo do pauze u daljim akivnostima, uz plan da se bušenje nastavi.

Gordana Jelisavčič je još istakla da je rađena analiza vode iz jednog arterškog bunara u Lukovcu i da je ustanovljena 18 puta veća koncentracija bora od normalne. Bor se, kako kaže, pojavio u plodu borovnica, koji je zalivan tom vodom.

Protest građana zaustavio istraživanje litijuma u Valjevu
Litijum, Youtube screenshot

Dugotrajna borba

Protesti za zaštitu kolubarskog okruga traju dugo.

Krajem prošle godine, meštani sela u dolini Kolubare su na protestu u Lukavcu kod Valjeva zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Evro litijum Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Oni su tom prilikom zatražili „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti Euro litiijuma Balkan kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje naših plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja Euro litijum Balkan zbog kršenja zakona o rudarstvo i geološkim istraživanjima".

Advokat Sreten Đorđević je tada poručio da, ukoliko se dozvoli da  se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, „to će biti prvo mesto na kugli zemaljskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje”.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...