Srbija prva u regionu emitovala zelenu obveznicu

Autor:   BM

Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) a prvi put u istoriji je emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od milijardu evra, ročnosti sedam godina, čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. (Foto: NBS)

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je današnjom emisijom zelene obveznice, Srbija postala jedna od malobrojnih evropskih zemljama i jedina evropska država van Evropske unije (EU) koja je emitovala taj zeleni instrument.

''Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra'', navode iz NBS, a prenosi Fonet.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala, za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra.

Tako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta ekonomije kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja.

Srbija prva u regionu emitovala zelenu obveznicu
U NBS kažu da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom Srbije.
(Izvor: Pixabay)

“Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije”, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Kako je istakla, posebno raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je Srbija emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je zemlja do sada postigla i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja zemlje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...