Cene emisionih dozvola u EU na rekordnoj visini

ML

Njihove cene po prvi put prekoračile 60 evra za tonu, do čega je doveo, pre svega, rast cena nafte i oporavak na tržištu zemnog gasa

Cene emisionih dozvola u Evropskoj uniji u ponedeljak su, kako javlja češka agencija ČTK, po prvi put prešle 60 evra za tonu, potom su se kretale oko 60,40 evra odnosno oko dva posto više nego juče. To je nastavak tendencije koja traje duže - u poslednjih godinu dana cena ovih dozvola se udvostručila. Tome su najviše doprineli ambiciozniji ciljevi snižavanja emisija CO2 i rekordne cene gasa.

Prema analitičarima kompanije Refinitiv, na cene dozvola ove sedmice mogu imati uticaj niži obim aukcija, kao i rast cene nafte, dok bi praznina u radu banaka mogla doprineti nižem obimu trgovanja dozvolama i pojačati nestabilnost na tržištu.

Rejting-analitička agencija S&P Global nedavno je saopštila da se u avgustu naglo snizila primarna ponuda dozvola iz vladinih aukcija, dok se novi pad očekuje ove sedmice. Tome će doprineti i sniženje broja aukcija sa pet na tri usled toga što su banke u Britaniji imale neradne dane, kao i zatvaranje energetske berze EEX usled godišnjeg zasedanja njenog odbora 2.septembra. S&P Global ističe, takođe, da cene dozvole guraju na gore rast cene nafte i oporavak cena zemnog gasa u Evropi.

Rast cena emisionih dozvola je glavni uzrok ovogodišnjeg dramatičnog poskupljenja cena u prodaji električne energije na veliko. Usled rasta cena ove energije može se očekivati da će ubrzo, tj. već početkom jeseni, početi da poskupljuje energija za domaćinstva koje bi početkom naredne godine iznosile oko 15 posto.

Evropski sistem trgovanja emisija ETS je glavno sredstvo za sniženje emisija CO2. Sistem utvrđuje limite ukupnih količina ovih emisija a istovremeno omogućuje preduzećima da dobiju ili zakupe emisione dozvole s kojima po potrebi mogu i trgovati. Kada se njihova cena povećava, raste i motivacija za snižavanje emisija.

Evropska komisija (EK) je u maju ove godine saopštila da se lane povećao broj dozvola u cirkulaciji pošto je pandemija dovela do smanjivanja emisija. Na kraju prošle godine bilo je, prema komisiji, u prometu 1,579 milijardi dozvola, tj oko 14 posto više nego godinu dana ranije. EK je zato odlučila da s budučih aukcija povuče 378,9 miliona dozvola i stavi ih u rezerve za stabiizaciju tržišta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...