NEMAČKA PRIVREDA PORASLA - MAKAR I ZA SAMO 0,2 POSTO

ML

U prvom kvartalu ove godine, u poređenju sa poslednjim kvartalom lane nemačka ekonomija porasla je za 0,2 posto
(foto, https://www.worldbank.org/en/country/germany)

Nemačka ekonomija porasla je u prvom kvartalu ove godine, u poređenju sa poslednjim kvartalom lane, za 0,2 posto što je, prema agenciji DPA, bio željeni zaokret jer je u poslednjem lanjskom kvartalu bruto domaći proizvod (BDP) međukvartalno pao za 0,5 posto.

Poređenja radi, BDP u Evropskoj uniji je u prvom kvartalu ove godine porastao za 0,3 posto (što i nije mnogo bolji rezultat).  

Nemačka privreda, inače najjača u EU, u aprilu je neočekivano zabeležila pad, drugi put uzastopno što naznačuje da će njeno oživljavanje trajati duže nego što se očekivalo.

Nemačka industrijska proizvodnja, koja je zamajac ukupne ekonomije, u aprilu je pala za 0,1 posto, saopštio je nemački Statistički zavod. To je bilo iznenađujuće jer su analitičari najavljivali rast, mada ne veliki tj 0,2 do 0,3 posto.

Ovi rezultati su indikativni za privredna kretanja u Evropskoj uniji, s obzirom da, kako se to često kaže, "kad nemačka ekonomija ima kijavicu, evropska dobije zapaljenje pluća". 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...