Biznis i tehnologija

Francuska pred najvećom recesijom od II svetskog rata

Upis na biro za nezaposlene povećao se za 30 odsto za dva meseca, što nije bilo zabeleženo u francuskoj posleratnoj ekonomiji. Pretpostavlja se da će na kraju godine, ukupan pad BDP u Francuskoj biti između 11 i 14 odsto, što će biti najveća recesija od 1948.
(ilustracija, Tokom izolacije u Francuskoj, upis na biro za nezaposlene je eksplodirao i povećao se za 30 odsto, stigavši na 4,6 miliona i oborivši sve posleratne rekorde)

Globalna ekonomija ozdraviće najranije 2022.

Upozorava se da će se neke razvijene zemlje, pre svih Italija i Španija naći na ivici dužničke krize
(ilustracija, da li će svet posle virusne krize upasti u globalnu krizu?)

Kuda ide ekonomija po završetku pandemije?

Razumno bi bilo da se građani opredele za udaljavanje od potrošačkog modela ekonomije, mada će ih u tome, na sve načine, sprečavati finansijeri i industrijalci
(ilustracija, Za naredni period, Vol Strit predviđa da će svet postati još globalizovaniji, virtuelniji, sa više tehnologije i sa dobro strukturisanim kartelima čiji će cilj biti uništavanje malih preduzeća)

Odgovornost i održivi razvoj i ubuduće osnov poslovanja NIS-a

NIS - jedan od pionira izveštavanja o održivom razvoju u Srbiji je, kao društveno odgovorna kompanija deseti izveštaj objavio na korporativnom sajtu.

Pomoć EU od 750 milijardi evra: trećina za Italiju i Španiju

Iskazane su rezerve i najave da će rasprava o podeli sredstava pomoći biti tvrda i da se neće tako brzo završiti
(Brisel, 28.05.2020 - konferencija za novinare izvršnog potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dobrovskisa i Evropskog komesara za ekonomju Paola Đentilonija: Valdis Dombrovskis - izvršni potpredsednik EK, Paolo Gentilioni - Evropski komesar za ekonomiju)

Nemačka vlada će podržati Lufthansu sa devet milijarda evra

To je, verovatno, dosad najveći paket pomoći nemačke države nekoj kompaniji
(ilustracija, Lufthansa ima 138 hiljada zaposlenih)

Ulaganje u automobilski sektor u Srbiji – šta donosi kriza?

Samo od marta 2019. do marta 2020. godine, ulaganje u automobilski sektor Srbije iznosi 790 miliona evra i nema podataka da će biti promene ovih investicionih planova zbog krize, rečeno je na onlin konferenciji o razvoju automobilske industrije „SEE Automotive – Connect & Supply”

NIS isplaćuje četvrtinu prošlogodišnje dobiti akcionarima kroz dividende

Odbor direktora NIS utvrdio je predlog odluke o isplati dividendi u iznosu od 4.425.459.256 dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti Društva za 2019. godinu.

Nielsen Norman grupa svrstala interni portal NIS-a u “best cases”

Nielsen Norman grupa svrstala je interni portal kompanije NIS u globalne najbolje prakse kada je reč o izveštavanju u vezi sa pandemijom COVID-19.

Fejsbuk postavlja podmorski kabl oko Afrike

Kabl bi trebalo da spoji ukupno 23 zemlje u Africi, na Srednjem istoku i Evropi
(ilustracija, trasa Fejsbukovog projketa TuAafrika)