SRBIJA RAZBACUJE BIOGORIVO

Izvor:   Danas

Biomasa je najveći obnovljivi izvor energije u Srbiji, ali biogorivo je i energija koju ne koristimo, a skloni smo i da je razbacujemo. Podaci pokazuju da bi Srbija raspoloživim energetskim potencijalom biomase mogla da nadomesti potrošnju energije jednaku potencijalu tri miliona tona sirove nafte, zaključak je okruglog stola „Biogorivo - energija oko nas“ u organizaciji portala Balkan magazina.

Dragan Urošević, direktor Viktorija bioenerdži je istakao da je Viktorija grupa iz Novog Sada pokrenula fabriku za proizvodnju biodizela u Šidu, ali da su se zbog neisplativosti projekta okrenuli proizvodnji jestivog ulja. Trenutno je u toku razvoj projekta izgradnje tri elektrane u Bečeju, Šidu i Šapcu na biomasu gde će se kao primarno gorivo koristiti slama (sojina, žitna, kukuruzovina).

Dragoslava Stojiljković, profesorka Mašinskog fakulteta u Beogradu naglasila je da je biomasa značajna i u tom smislu jer se biogoriva sve više koriste u saobraćaju ali i za grejanje i proizvodnju električne energije . U biogoriva spadaju biogas, čvrsta goriva, tečna goriva - biodizel i bioetanol koji se proizvode iz uljarica, kao i energija dobijena iz ogrevnog drveta, drvnog uglja, poljoprivrednih ostataka i ostalih sporednih proizvoda. „Cilj Srbije je da do 2012. poveća zastupljenost biogoriva i drugih obnovljivih goriva na tržištu za 2,2, odsto“, kazala je Stojiljković.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...