BIOGORIVO - ENERGIJA OKO NAS

BM

Na okruglom stolu Balkanmagazina „Biogorivo - energija oko nas“, 28. marta 2011. godine, razgovaraće se o tome koji su potencijal Srbije u korišćenju biomase i biodizela i kako da šume i njive budu u funkciji održivog razvoja

Biogorivo je energija koju ne koristimo a skloni smo i da je razbacujemo. O tome zašto se u Srbiji, osim u simboličnim količinama ne proizvodi biodizel, zašto potencijalne energente - biljne otpatke spaljujemo na njivama, zašto piljevinu i otpad koji preostane prilikom prerade drveta bacamo na deponije ili njime zatrpavamo reke umesto da šume i njive budu u funkciji održivog razvoja, razgovaraće se na okruglom stolu Balkanmagazina„BIOGORIVO - ENERGIJA OKO NAS“Termin: 28. mart 2011. godine, od 11 do 13 časova.

Mesto: Medija centar, Velika sala na II spratu, Terazije 3, BeogradTeze za razgovor:

Potencijal Srbije u korišćenju biomase i biodizela.

Da li smo toliko bogati da potencijalne energente - biljne otpatke spaljujemo na njivama.

Šume i njive u funkciji održivog razvoja, za proizvodnju obnovljivih energenata.

Može li proizvodnja biogoriva ugroziti proizvodnju hrane.

 

Uvodničari:

dr Dragoslava Stoiljković, profesro Mašinskog fakulteta,

dr Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta,

Dragan Urošević, direktor Victoria BioEnergy

Na skup smo pozvali i predstavnike Vlade Srbije, Agencije za energetiku, privrednih komora, finansijskih institucija, stručnjake i predstavnike privrede zainteresovane za ovaj segment energetike. Ideja nam je da ovim skupom doprinesemo boljem upoznavanju javnosti i medija sa značajem korišćenja biomase i biogoriva kao obnovljivih izvora energije.

 

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

Okrugli sto „Biogorivo - energija oko nas” redakcija internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Reč je o projektu „3E- energija, ekonomija, ekologija“, u okviru koga organizujemo šest tematskih skupova - okruglih stolova na najaktuenije teme iz ovih oblasti.

Serijal „3E- energija, ekonomija, ekologija“, za primat ima društveno odgovorno poslovanje, kroz racionalnu potrošnju energiju, korišćenje obnovljivih izvora energije i reciklažu otpada, kako bi se postigli ekonomski i ekološki efekti. Akcenat je na konstruktivnoj edukaciji - kroz uvodna predavanja i diskusiju na zadate teme između predstavnika države, institucija i ekoloških stručnjaka sa privrednicima, novinarima i studentima završnih godina tehničkih i fakulteta koji obrazuju buduće novinare.

U elektronskom časopisu Balkanmagazin - www.balkanmagazin.net smo već otvorili rubriku „3 E“, gde objavljujemo vesti, informacije i analitičke tekstove. Edukacija studenata i mladih novinara kroz praćenje ovih tema prilika je da nešto nauče i da steknu iskustvo, specijalizujući se za ovaj sektor privrede. Po završetku serijala Balkanmagazin će izdati dvojezičnu brošuru „3 E“. Sve tekstove iz rubrike „3 E“ i iz brošure moguće je preuzeti na www.balkanmagazin.net


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...