Zanimljivosti

Oklahomu opustošila serija tornada

Više od 100 tornada pogodilo Srednji zapad SAD, ostavljajući za sobom pustoš. U seriji tornada u Oklahomi je poginulo pet osoba, a nevreme je protutnjalo i kroz Kanzas, Ajovu i Nebrasku. Snažan vetar pratio je grad veličine loptica za golf.

Golotinjom protiv zagađenja

Mladić koji se popeo na dizalicu u centru Bukurešta i potom sa sebe skinuo svu odeću pevao pesme o prirodi i tražio zaštitu životne sredine

„Meteorološki” satelit Pjongjanga

Napredni geostacionarni meteorološki satelit za prikupljanje podataka, koji treba da bude lansiran sredinom aprila, biće od velike pomoći radi izučavanja vremenskih uslova potrebnih za poljoprivredu i druge privredne grane, kažu, pravdajući lansiranje svog satelita zvaničnici Severne Koreje.

Hidroelektrana bez kapi vode

Hidroelektrana u Ozrinićima, nadomak Nikšića, izgrađena pre više od 50 godina, sada je samo podsjećanje na nepromišljene investicije. Naime ova hidroelektrana nikada nije ni radila.

Pronađena retka ptica

U dvorištu klanice Mak iz Doljevca pronađena je veoma retka vrsta ptice, bukavac, koja je uvrštena u Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva

Rio Tinto iskopao ružičasti dijamant

Jedan od najređih dijamanata na svetu, ružičasti dijamant, vredan milione dolara, iskopan je u rudnicima Rio Tinto na području Zapadne Australije.

Ruski naučnici oživeli biljku staru 30.000 godina

Najstarija biljka "silene stenophylla", stara oko 30.000 godina je regenerisana, rekli su ruski naučnici i dodali da je plodna i da prozivodi beli cvet i ima održive semenke.

SVEMIR – ENERGETSKA BAZA ZEMLJANA

Težeći da uvećaju stepen sopstvene energetske bezbednosti zemlje poput Japana, SAD, Indije... alternativne izvore energije traže u svemirskom prostranstvu. Razvoj svemirskog solarnog programa bi mogao uticati i na okončanje „energetskih ratova”

ŠKOLARCIMA S LJUBAVLJU

Naftna industrija Srbije se kao donator pridružila humanitarnoj akciji nevladine organizacije „Naša Srbija“, koja seoske škole i njihova izdvojena odeljenja oprema parkovima. Danas je u Orašcu otvoren prvi ovogodišnji „Park prijateljstva“ za školarce

OTVOREN MUZEJ NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE

U Poslovnom centru Naftne industrije Srbije (NIS) u ponedeljak je otvoren Muzej naftne industrije Srbije, prvi industrijski muzej u Srbiji