Zanimljivosti

Stipendisti NIS-a putuju na školovanje u Rusiju

NIS stipendira petoro mladih na prestižnim univerzitetima u Rusiji za kadrove iz oblasti nafte i gasa. (foto: Petar Rajić, Sofija Šoškić i Ivan Savić ispred aerodroma Nikola Tesla u Surčinu, odakle su juče otputovali u Moskvu)

Nišvil - harmonija naših energija

NIS je na džez festivalu Nišvil, čiji je generalni sponzor, promovisao svoju “Super karticu”

Saradnja radi razvoja

Od 655 pristiglih na konkurs NIS će ove godine finansirati 145 projekata u okviru svoje tradicionalne akcije za podsticaj razvoja lokalnih zajednica „Saradnja radi razvoja“.

Tesla - vizionar

Neverovatna predviđanja Nikole Tesle o 21. veku, o kojima je pričao američkim novinarima tridesetih godina prošlog veka sada se ostvaruju. (foto: Wikimedia Commons)

Privatni izvršitelji uteruju dugove

Kako bi naplatili dugove, koji dostižu čak i više milijardi dinara, javno-komunalna preduzeća u Beogradu angažuju privatne izvršitelje. EDB trenutno potražuje 17,5 milijardi dinara, a za taj novac, kako kažu, moglo bi da se izgrade tri, četiri visokonaponske trafostanice koje su Beogradu neophodne.

Suncem protiv energetskog siromaštva

Kako bi smanjile energetsko siromaštvo mnoge organizacije pokušavaju da približe jednostavna solarna rešenja zemljama u razvoju putem izuma kao što su Solarna boca, solarni kofer, peć za kuvanje ali i kroz druge projekte.

Mamuti ugrožavaju enegetski bilans Srbije

Dok arheolozi i paleontolozi rade na nedavno otkrivenim grobnicama na Površinskom kopu Drmno, u kojima je pronađen veoma vredan nakit, zagonetni „industrijski kompleks“ i ostaci više mamuta, rudari ne mogu da rade svoj posao. Ako se, najkasnije za mesec i po dana kosti mamuta ne izmeste na drugu lokaciju rudarska mehanizacija mora stati, što znači da neće biti iskopano dovoljno uglja, a što će ugroziti elektroenergetski sistem Srbije
(foto: mesto gde je pronađen Nosko)

Čudo od žene krstari po terasama rudnika

Prvi put u istoriji kriveljskog kopa kamionom-damperom, grdosijom od 370 tona, upravlja žena - Milica Božić Jovanović. Mnoge žene su pre pokušavale da upravljaju pomoćnom i mnogo manjom mehanizacijom, grejderom na primer, ali je sve i ostalo na pokušaju.

Ljubimac nema cenu

Za vozače u Srbiji važniji je kvalitet goriva i rezervnih delova od cene. Spremni su i da gorivo plate skuplje kako ne bi njegovim lošim kvalitetom ugrozili rad automobila. Najčešći uzroci kvarova su dotrajali auto delovi.

Srebro – unosna investicija

Plemeniti metali sve su skuplji, 1.000 evra uloženih u srebro dobilo je vrednost od 5.000 dok 1.000 evra uloženih u zlato donosi više od 3.600 evra. Ulaganje u naftu raslo je na oko 3.000 evra, u kafu na oko 2.500, dok se najmanje povećala vrednost štednog uloga – na 1.520 evra.