Zanimljivosti

Privatni izvršitelji uteruju dugove

Kako bi naplatili dugove, koji dostižu čak i više milijardi dinara, javno-komunalna preduzeća u Beogradu angažuju privatne izvršitelje. EDB trenutno potražuje 17,5 milijardi dinara, a za taj novac, kako kažu, moglo bi da se izgrade tri, četiri visokonaponske trafostanice koje su Beogradu neophodne.

Suncem protiv energetskog siromaštva

Kako bi smanjile energetsko siromaštvo mnoge organizacije pokušavaju da približe jednostavna solarna rešenja zemljama u razvoju putem izuma kao što su Solarna boca, solarni kofer, peć za kuvanje ali i kroz druge projekte.

Mamuti ugrožavaju enegetski bilans Srbije

Dok arheolozi i paleontolozi rade na nedavno otkrivenim grobnicama na Površinskom kopu Drmno, u kojima je pronađen veoma vredan nakit, zagonetni „industrijski kompleks“ i ostaci više mamuta, rudari ne mogu da rade svoj posao. Ako se, najkasnije za mesec i po dana kosti mamuta ne izmeste na drugu lokaciju rudarska mehanizacija mora stati, što znači da neće biti iskopano dovoljno uglja, a što će ugroziti elektroenergetski sistem Srbije
(foto: mesto gde je pronađen Nosko)

Čudo od žene krstari po terasama rudnika

Prvi put u istoriji kriveljskog kopa kamionom-damperom, grdosijom od 370 tona, upravlja žena - Milica Božić Jovanović. Mnoge žene su pre pokušavale da upravljaju pomoćnom i mnogo manjom mehanizacijom, grejderom na primer, ali je sve i ostalo na pokušaju.

Ljubimac nema cenu

Za vozače u Srbiji važniji je kvalitet goriva i rezervnih delova od cene. Spremni su i da gorivo plate skuplje kako ne bi njegovim lošim kvalitetom ugrozili rad automobila. Najčešći uzroci kvarova su dotrajali auto delovi.

Srebro – unosna investicija

Plemeniti metali sve su skuplji, 1.000 evra uloženih u srebro dobilo je vrednost od 5.000 dok 1.000 evra uloženih u zlato donosi više od 3.600 evra. Ulaganje u naftu raslo je na oko 3.000 evra, u kafu na oko 2.500, dok se najmanje povećala vrednost štednog uloga – na 1.520 evra.

Dijamant – najbolji prijatelj

Tražnja dijamanata će se, naročito u Kini i Indiji, do 2020. godine povećati za oko šest odsto što će, naravno, dovesti do poskupljenja ovog dragog kamena. Proizvodnja dijamanata stagnira - postojeći rudnici se sve više crpe a proizvodnja dijamanata zahteva velika ulaganja.

Oklahomu opustošila serija tornada

Više od 100 tornada pogodilo Srednji zapad SAD, ostavljajući za sobom pustoš. U seriji tornada u Oklahomi je poginulo pet osoba, a nevreme je protutnjalo i kroz Kanzas, Ajovu i Nebrasku. Snažan vetar pratio je grad veličine loptica za golf.

Golotinjom protiv zagađenja

Mladić koji se popeo na dizalicu u centru Bukurešta i potom sa sebe skinuo svu odeću pevao pesme o prirodi i tražio zaštitu životne sredine

„Meteorološki” satelit Pjongjanga

Napredni geostacionarni meteorološki satelit za prikupljanje podataka, koji treba da bude lansiran sredinom aprila, biće od velike pomoći radi izučavanja vremenskih uslova potrebnih za poljoprivredu i druge privredne grane, kažu, pravdajući lansiranje svog satelita zvaničnici Severne Koreje.