NIS na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Izvor:   NIS

Kompanija NIS i ove godine učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde predstavlja svoje napore i ostvarenja u oblasti održivog razvoja. Na najvažnijem agro-biznis događaju Regiona, u Master hali Novosadskog sajma, biće predstavljene aktivnosti putem kojih NIS doprinosi unapređenju zaštite životne sredine i ublažavanju klimatskih promena. (Foto: NIS)

Svi koji posete štand kompanije NIS u Master hali Novosadskog sajma, od subote 18. do četvrtka, 23. maja su u prilici da se upoznaju sa projektima koji se realizuju u oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega izgradnji solarnih elektrana na objektima kompanije NIS čime se ostvaruju uštede u troškovima za energiju i smanjuju emisije ugljen dioksida (CO2). Pored projekata o kojima govore predstavnici NIS-a, posetioci štanda imaće priliku i da pogledaju fotografije Predraga Kostina, zaposlenog NIS-a i jednog od najboljih fotografa prirodnih lokaliteta u Srbiji, čije fotografije su objavljene u okviru prethodnog Izveštaja o održivom razvoju kompanije.

U ekološke projekte i biznis inicijative koje indirektno doprinose unapređenju ekološke slike u Republici Srbiji, od 2009. godine kompanija NIS je uložila više od 900 miliona evra. Od toga je u projekte isključivo ekološkog karaktera investirano više od 130 miliona evra.

Samo u 2023. godini u realizaciju ekoloških projekata uloženo je 801,8 miliona dinara. Zahvaljujući investicijama u svoju zelenu agendu kompanija NIS je u 2023. godini smanjila direktne emisije ugljen-dioksida za šest odsto. Dodatno, kompanija NIS je čvrsto opredeljena i kontinuirano teži razvoju i unapređenju ekološke svesti među zaposlenima i širom zajednicom.

NIS na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu
(Foto: NIS)

Solarna energija NIS-a

Važan deo zelene agende NIS-a je projekat izgradnje solarnih elektrana na objektima kompanije u cilju sopstvene proizvodnje „zelene“ energije. Na ovaj način se smanjuju troškovi za električnu energiju, a ujedno se redukuju i emisije ugljen-dioksida čime NIS pruža svoj doprinos smanjenju efekta globalnog zagrevanja.

NIS trenutno u radu ima solarne elektrane očekivane godišnje prizvodnje od 1600 megavat-sati (MWh) što će doneti smanjenje troškova za električnu energiju od oko 230.000 evra, dok se godišnje smanjenje emisija ugljen-dioksida procenjuje na oko 1700 tona.

NIS i u 2024. godini nastavlja izgradnju solarnih elektrana na objektima i zemljištu kompanije i trenutno ima ugovorenu izgradnju solarnih elektrana snage od 8,5 MWp koja će povećati godišnju prizvodnju električne energije na 11.500 megavat-sati (MWh) od 2025. godine.

NIS svojim poslovnim i društveno odgovornim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji su ujedno globalni poziv na realizaciju inicijativa koje će omogućiti zaštitu planete, zaustaviti siromaštvo i obezbediti da svi ljudi uživaju mir i prosperitet.

Javnost je o ovim aktivnostima NIS-a detaljno obaveštena putem verifikovanih izveštaja o održivom razvoju koje kompanija objavljuje svake godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...