Struja

Počinje novi investicioni ciklus u Kostolcu

Ratifikacijom kineskog kreditnog aranžmana za TE-KO Kostolac stekli su se uslovi da u ovoj kompaniji EPS-a za manje od mesec dana počnu radovi na nastavku revitalizacije bloka B2 i pripreme za revitalizaciju bloka B1, izgradnju sistema za odsumporavanje i izgradnju železničke pruge od stanice Stig do TE Kostolac B i pristaništa na kanalu u Kostolcu

Samo za najštedljivije niži računi

Popusti koje je Elektroprivreda Srbije odobrila za februarske račune za većinu potrošača nisu dostupni

Uslovi diktiraju ulaganja

U „Elektroprivredi Srbije“ planiraju da tokom 2012. godine u elektroeneregetski sistem ulože 85,63 milijarde dinara. Akcenat na sprovođenju tenderskih procedura u izboru strateških partnera za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta

Kina sa Rusijom dogovorila veće isporuke struje

Ruska "Istočna energetska kompanija" (VIJEK) u sastavu holdinga "Inter RAO", potpisala je sa kineskom državnom kompanijom za prenos ugovor o isporuci električne energije u narednih 25 godina.

ČEZ očekuje rast cena električne energije

Češko komunalno preduzeće ČEZ AS očekuje skori rast cena električne energije širom Evrope zbog smanjenja broja dozvola za gasove sa efektom staklene bašte i stabilizacije evropske privrede, pa je zbog toga u utorak najavilo ograničavanje pretprodaje buduće proizvodnje.

Simens u Rusiji

Fabrika Simensa u Rusiji izgrađena je u rekordnom roku – za manje od godinu i po. Površina preduzeća kod Voronježa iznosi preko 16 hiljada kvadratnih metara, u njoj će raditi 400 ljudi. Fabrika proizvodi transformatore, a u narednim planovima je proizvodnja opreme za ruske železnice.

Otkriveni nedostaci na američkim nuklerkama

Grupa nezavisnih američkih eksperata otkrila je prošle godine nedostatke na 13 od ukupno 104 nuklearna reaktora u SAD, što bi moglo da dovede do ozbiljnih posledica.

Pad neto profita ČEZ-a

Neto dobit češkog državnog elektroenergetskog giganta ČEZ 2011. godine bila je za 13 odsto manja nego 2010. i opala je 1,64 milijardu evra.

Smanjena potrošnja struje, sistem stabilan

Elektroenergetski sistem Srbije je stabilan, a potrošnja struje smanjena u odnosu na dane proteklog ledenog talasa

Zaustavljen najstariji nuklearni reaktor na svetu

Nedaleko od britanske centrale Olberi, gde je danas, posle 44 godine rada, zaustavljen najstariji nuklerani reaktor na svetu do 2025. godine će biti izgrađena nuklearka sa šest puta većim kapacitetom