Struja

Cene električne energije i gasa u 32 evropska glavna grada

Poređenje cena energenata u 32 evropska glavna grada pokazuje da od Beograđana jeftiniju struju plaćaju žitelji Kijeva a a jeftiniji gas imaju i stanovnici Budimpešte i Bukurešta.

Srbija dobija novi dalekovod

Izgradnjom za 400 kilovoltnog dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva nastavlja se izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koja će spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope.

Jačanje energetske saradnje Srbije i Mađarske

Tokom današnjeg sastanka srpskog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa potpisana su dva memorandum između MVM Magyara, EPS-a i Srbijagasa, koji treba da doprinesu saradnji u izgradnji gasovoda Turski tok, povećanju prekograničnih prenosnih kapaciteta i formiranju zajedničke berze električne energije.

EMS zadovoljan kupovinom akcija u CGES – budući planovi poslovna tajna

U EMS-u zadovoljni što su pre pet godina kupili 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema i kažu da da će javnost biti blagovremeno obaveštena ukoliko odluče da kupe dodatne akcije.
Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, deo Transbalkanskog strujnog koridora

Nove trafostanice poboljšaće snabdevanje na području Uba

EPS novom trafostanicom Čučuge poboljšava sigurnost napajanja električnom energijom građana i privrede na području opštine Ub. Završava se i visokonaponska trafostanica Ub.
Foto: EPS

GEN-I pojeftinio struju za domaćinstva u Sloveniji i Hrvatskoj

Slovenački trgovac strujom GEN-I odlučio je da svojim potrošačima iz kategorije domaćinstva u Sloveniji i Hrvatskoj račune za utrošenu električnu energiju smanji za 15 odsto u period od tri meseca. “Sada nije vreme za ostvarivanje profita i vlastite interese, već za solidarnost”, rekao je dr. Robert Golob, predsjednik uprave GEN-I I pozvao i druge privrednike, ne samo iz sektora energetike, da to urade.

EPS radi stabilno – potrošnja struje smanjena

Svi proizvodni kapaciteti EPS-a rade stabilno. Potrošnja struje je smanjena za pet do sedam odsto, verovatno zbog toga što privreda radi blago smanjenim kapacitetom, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a, odajući priznanje zaposlenima u EPS-u, koji rade i poštuju mere zaštite od koronavirusa.

Struja sve jeftinija

Na berzama u srednjoj Evropi električna energija je sve jeftinija u poslednjih pola godine. Koronavirus za isporuke u arpilu i maju snizio je cenu struje na oko 20 evra po megavat-času.

Nastavak gradnje Transbalkanskog koridora kroz Srbiju

Potpisan ugovor za izgradnju delokovoda Kragujevac – Kraljevo, koji je deo Transbalkanskog koridora za prenos električne energije između Istočne i Zapadne Evrope.
Mladen Žujković, predstavnik konzorcijuma izvođača radova, Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) AD i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Virus utiče na izgradnju NE „Belene“

Rok za podnošenje ponuda strateških investitora zainteresovanih za učešće u izgradnji nuklearke „Belene produžen je zbog koronavirusa. Gradnja gasovoda „Balkanski tok“ i gasne konekcije Bugarska – Grčka odvija se u utvrđenim rokovima.