Električna energija

U Srbiji viša cena električne energije od 1. februara

Električna energija u Srbiji poskupeće od 1. februara 2021. godine za 3,4 odsto u odnosu na postojeću cenu. Na zahtev energetskog subjekta JP EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, objavljeno je na sajtu Agencije. (foto: Pixabay)

EU: Revizija pravila za prekograničnu energetsku infrastrukturu

Evropska komisija usvojila je juče predlog za reviziju pravila EU o transevropskim energetskim mrežama (Uredba TEN-E) kako bi se bolje podržala modernizacija evropske prekogranične energetske infrastrukture i postigli ciljevi evropskog zelenog plana. Prema tom predlogu, infrastruktura za naftu i prirodni gas više neće dobijati podršku. (foto: Pixabay)

Hrvatska: Rekordna proizvodnja električne energije

Vremenske prilike u Hrvatskoj poslednjih dana pogodovale su tome da ova zemlja zabeleži rekordnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. U nedelju je ukupna proizvodnja iz tih izvora bila oko 48 gigavatsati, pri čemu je maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila veća od 2.100 megavatsati na sat, objavio je u ponedjeljak Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS). (foto, Pixabay)

GEN-I: Električna energija bez fosilnih goriva

Slovenačka energetska kompanija GEN-I će od januara početi da snabdeva potrošače isključivo električnom energijom iz ekološko prihvatljivih izvora koji ne sadrže ugljen-dioksid. Ovaj pionirski poduhvat GEN-I, koja je i naveći dobavljač u Sloveniji, trebalo bi da dovede do smanjenja emisije uglen-dioksida za 1,65 miliona tona, u poređenju sa 2019. godinom. (foto, Pixabay)

Kina: Prvi nuklearni reaktor domaće proizvodnje

Kina je pokrenula prvi nuklearni reaktor domaće proizvodnje “Hualong”, što je značajan korak u nastojanjima Pekinga da postane manje zavistan od zapadne tehnologije. Reaktor je u petak priključen na elektrodistributivnu mrežu i prema navodima Kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC), može godišnje da proizvede oko 10 milijardi kilovat-sati struje, ali i da smanji emisiju ugljenika za 8,16 miliona tona. (foto, CGTN)

Slovenija: Pad potrošnje električne energije

U prvih deset meseci ove godine kupci u Sloveniji preuzeli su 6,6 odsto manje električne energije nego u istom periodu prošle godine, a posledice ovogodišnjeg delimičnog gašenja ekonomije zbog koronakrize ogledaju se i u potrošnji. Ovakva slika je u skladu sa podacima EUROSTAT-a objavljenim sredinom trećeg kvartala, prema kojima se značajan pad potrošnje električne energije, osim sa pandemijom, povezuje i sa mnogo slabijom turističkom sezonom u odnosu na prošlu godinu. (foto, Agencija za energiju)

AERS dala saglasnost na sporazume o korišćenju prenosnih kapaciteta u regionu za 2021. godinu

Efikasnije korišćenje prekograničnih prenosnih kapaciteta omogućeno je organizovanjem zajedničkih aukcija, a primenom ovih sporazuma se daju veće mogućnosti korisnicima sistema i unapređuju uslovi za razvoj tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi i njegovu integraciju u evropsko tržište. (foto, Energis)

Kina: Svetski rekord hidroelektrane

Najveća kineska elektrana, brana “Tri klisure”, u provinciji Hubei, proizvela je 103,1 milijarde kilovat-sati električne energije u 2020. godini, čime je oborila svetski rekord u godišnjem obimu proizvodnje iz jedne hidroelektrane. (foto, Xinhua/Xiao Yijiu)

Čez se konačno povlači iz Bugarske

U toku je povlačenje i iz Rumunije čime češka firma završava svoje širenje na Balkanu
(ilustracija, sedište češke energetske kompanije u Pragu)

EMS priključen na evropsku platformu za trgovinu garancijama porekla

Elektromreža Srbije (EMS), operator prenosnog sistema i izdavač garancija je postao deo evropske Asocijacije tela za izdavanje garancija porekla, čiji je cilj da se stimuliše veća proizvodnja zelene energije. Sada je prodaja garancija porekla za električnu energiju proizvedenu u Srbiji moguća i u Evropi. Istovremeno je Srbijii omogućena kupovina garancija porekla za električnu energiju proizvedenu u Evropi.