Struja

Struja sve jeftinija

Na berzama u srednjoj Evropi električna energija je sve jeftinija u poslednjih pola godine. Koronavirus za isporuke u arpilu i maju snizio je cenu struje na oko 20 evra po megavat-času.

Nastavak gradnje Transbalkanskog koridora kroz Srbiju

Potpisan ugovor za izgradnju delokovoda Kragujevac – Kraljevo, koji je deo Transbalkanskog koridora za prenos električne energije između Istočne i Zapadne Evrope.
Mladen Žujković, predstavnik konzorcijuma izvođača radova, Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) AD i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Virus utiče na izgradnju NE „Belene“

Rok za podnošenje ponuda strateških investitora zainteresovanih za učešće u izgradnji nuklearke „Belene produžen je zbog koronavirusa. Gradnja gasovoda „Balkanski tok“ i gasne konekcije Bugarska – Grčka odvija se u utvrđenim rokovima.

Cene struje i gasa u 32 evropska glavna grada

Indeks cena energije u domaćinstvima u 32 evropska glavna grada pokazuje da najniže račune za struju I gas plaćaju žitelji Kijeva, a da je električna energija za domaćinstva najskuplja u Berlinu a gas u Stokholmu.

Prvi nuklearni reaktor u arapskom svetu

Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su dozvolu za rad prvog nuklearnog reaktora u NE Barakah.

Grčke muke sa trgovcima struje

Umesto da konkurencija privatnih snabdevača strujom dovede do pojeftinjenja električne energije za domaćinstva i drugih povoljnosti ukidanje monopola grčke državne elektroprivrede DEI je donelo samo glavobolje potrošačima.

Na podmorskom kablu CGES već zaradio tri miliona evra

CGES od podmorskog kabla već prihodovao tri miliona evra, rekla je za Pobjedu Vesna Bracanović, predsednica Odbora direktora CGES-a.

EPS gradi nove i modernizuje postojeće kapacitete

EPS jasno prepoznaje ključne ciljeve razvoja enegetskih poltiika u Evropi i okruženju, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije prilikom obilaska kopa Polje „G" u RB „Kolubara", dok je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao da je potpuno promenjena slika strategije EPS-a - umesto da se gase blokovi i smanjuju kapaciteti, grade se novi i modernizuju postojeći.

Jačanje saradnje Srbije sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom u oblasti energetike

Važno da sve Srbija, Crna Gora i Republika Srpska prepoznaju značaj regionalne energetske saradnje, budući da energetska sigurnost ne može da bude pitanje samo jedne države, već celog regiona, poručeno je sa današnjeg sastanka predstavnika energetskog sektora Srbije, Crne Gora i Republika Srpska.

Struja skuplja 3,9% od 1. decembra

Agencija za energetiku odobrila je poskupljenje struje EPS-u za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca za 3,9 %, kao i korekciju cene za pristup sistemima za prenos struje EMS-u i EPS distribuciji. Domaćinstvu koje troši 450 kilovat časova mesečno januarski račun će biti oko 4.200 dinara – za oko 150 dinara više, u zavisnosti od toga koliko struje potroši u dnevnoj - višoj, odnosno, noćnoj - nižoj tarifi.