Slikarstvo

Doktor Salvador Dali i mister Avida Dollars

Moglo bi se reći da je Salvador Dali, u stvari, bio preteča savremenih slikara estradne orijentacije. Retrospektivna izložba, organizovana u Centru Pompidu (21. novembar – 25. mart), okupila je više od 200 Dalijevih dela

Fantomi Bilalovog stvaralaštva

Knjiga i izložba "Fantomi Luvra", Enkija Bilala samo na prvi pogled izgledaju kao zanimljiv projekat
(Enki Bilal)

PROTIV OVAKVE NOĆI MUZEJA

Organizatori Noći muzeja naplaćuju ulaznice za posetu izložbama koje se organizuju u noći 14. maja i da će ove godine kontrolu i omogućavanje ulazaka obavljati isključivo organizatori Noći muzeja a da sav teret u organizaciji i realizaciji nose isključivo galerije i muzeji, piše u saopštenju Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije

PISMO SLIKARU

Nikola Kusovac, likovni kritičar uputio je Banetu Markoviću, slikaru pismo koje prenosimo u celini

INTIMNI PORTRET VAN GOGA

Londonska izložba pod naslovom „Stvarni Van Gog“ predstavila i slikarevu ličnu korespondenciju koja dosta otkriva o njemu kao slikaru, intelektualcu i čoveku.

KANDINSKI – VITEZ APSTRAKCIJE

(U sivom, 1919, ulje na platnu, 129 x 176 cm) Prva značajna izložba Kandinskog u Parizu posle četvrt veka, okupila je stotinak ulja većeg formata i izuzetne važnosti ne samo u opusu majstora, nego i u okviru moderne umetnosti, prolazeći kroz sve periode njegovog stvaralaštva.

NA RAZMEĐI GOTIKE I RENESANSE

Filippo Lippi (Firenca, 1406 - Spolet, 1469), jedan je od najvećih slikara Quattrocenta koji je radio u Toskani i retko bio prikazivan van Italije.

BAŠTA VIZUELNIH POSLASTICA

Izložba "Pikaso i majstori" u Parizu

ČAS IZ ANATOMIJE NEZNANJA

Razmišljanje nad jednom slikom o strategiji za potiskivanje neznanja

BOŠ: LUDI GENIJE ILI GENIJALNI LUDAK?

Još jedan umetnik ogromne stvaralačke moći podvrgnute nemilosrdnim naučnim i drugim raspravama.