Rudarstvo i metalurgija

JU-Es stil luku koristio gratis

Amerikanci napustili železaru Smederevo neplaćenih dugova. Nije naplaćeno barem 130 miliona dinara po osnovu takse za korišćenje više od 6.000 kvadratnih metara lučke obale

Niko nije kriv za propast KAP-a?

Nastavljaju se “politička prepucavanja” oko toga ko je od političara odista bio za a ko protiv privatizacije KAP-a

Rusi traže repliku

Predstavnici ruske En+Grupe hoće svoj stav o KAP-u da izlože pred poslanicima crnogorske Skupštine

Traži se rešenje za KAP

Ako Rusi dobrovoljno ne odu iz KAP-a moguća je arbitraža ili stečaj. Nekoliko opcija je u igri, a sve su posljedica činjenice da CEAC ne poštuje privatizacioni ugovor - ne plaća struju Elektroprivredi potrebnom dinamikom.

PUPS preprodaje železaru

Ukrajinski Donjeckstil zainteresovan da kupi železaru. Potpredsednik vlade Srbije Jovan Krkobabić razgovarao sa ukrajinskim proizvođačem uglja, koksa i čelika

KAP ima budućnost ako smanji dug

Ukupna dugovanja crnogorske kompanije Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) su velika. Najbolje rešenje je da se dug konvertuje u kapital a za to je potrebna pomoć Vlade Crne Gore.

Rusi tuže Vladu CG, parlament je podržava

Parlament Crne Gore podržao Vladu u nameri da preuzme Kombinat aluminijuma. Dugove KAP platiće narod. Lukšić "preživeo" glasanje o nepoverenju Vladi. Rusi najavili tužbu

Zlato - spas za srpsku ekonomiju

Ukoliko bi se aktiviralo desetak ležišta rude u RTB Bor, koja je neophodno obuhvatiti dodatnim istraživanjima, bilo bi moguće učetvorostručiti proizvodnju zlata. To bi, prema trenutnoj ceni na njujorškoj robnoj berzi, vredelo oko milijardu dolara, ocenjuje analitičar David Đumić.

Kinezi mogući partneri

Spekulacije da su za Železaru Smederevo zainteresovani indijski biznismen Lakšmi Mital i ukrajinski „kralj čelika“ Rinat Ahmetov su prazne priče.

Nemci bi da kupe KAP, Rusi ne daju

Mogućnost da nemačka kompanija BAGR preuzme prezaduženi podgorički Kombinat aluminijuma, izuzetno je lepo primljena u Crnoj Gori. Ali tako nešto neće biti lako realizovati jer je KAP u vlasništvu Rusa.