Predsednica Evropske komisije u središtu skandala: Dok evropski poslanici traže istragu zbog njene tajne prepiske s Fajzerom, fondacija Bila Gejtsa je nagrađuje

Nataša Jokić, Strazbur

Sakri obeleženo

Ni Evropska revizorska komisija, ni evropska zaštitnica ljudskih prava, ni evropski poslanici nisu mogli da dobiju uvid u sms-prepisku između predsednice Evropske komisije i direktora Fajzera iz vremena kada su vođeni pregovori o kupovini vakcina
(NJUJORK, SAD, 20. septembra – Ursula fon der Lajen govori na dodeli nagrada The Goalkeepers 2022 Global Goals, čiji je domaćin bila Fondacija Bila i Melinde Gejts u Linkoln centru u Njujorku)

Dok evropski poslanici traže istragu protiv predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen zbog njene tajne prepiske sa direktorom proizvođača vakcina Fajzer, fondacija miljardera Bila i Melinde Gejts ovih dana uručila joj je nagradu za „odlučnost koju je pokazala u upravljanju krizom tokom pandemije kovida-19 u EU“.  

U svom govoru predsednica Evropske komisije istakla je da visoko priznanje posvećuje milionima građana EU „koji su pokazali solidarnost za vreme pandemije“, dodajući da „sada zajedno gradimo čvršće zdravstvene sisteme u celom svetu“. https://www.gatesfoundation.org/ideas/media-center/preš-releases/2022/09/gates-foundation-goalkeepers-honors-award-winners-un-sustainable-development-goals

fon-der-lajen-gejts-s

Bil Gejts i Ursula fon der Lajen prošle godine u julu

Tajanstvene poruke

Uprkos Gejtsovoj nagradi, Fon der Lajen ostaje u središtu skandala u kome se našla kada je u aprilu prošle godine Njujork tajms objavio otkriće da je ona razmenjivala sms poruke sa Albertom Burlom, generalnim direktorom kompanije Fajzer. Prepiska je vođena u vreme pregovora o kupovini  Fajzerovih vakcina za EU.

Na zahtev evropskih poslanika da dobiju pristup sadržaju pregovora i tekstovma ugovora – Evropska komisija je poslala primerke dokumenata u kojima je sve što je bitno bilo zatamnjeno.

Kada je objavljena vest o sms - prepisci Fon der Lajenove sa direktorom Fajzera evropska posrednica za zaštitu ljudskih prava (ombudsman) Emili O'Rajli zatražila je da joj Evropska komisija dostavi na uvid sadržaj sms poruka.

Komisija je prvo odgovorila da je to lična prepiska. Kada je O’Rajli upozorila da sms poruke, zbog funkcije fon der Lajenove i poznatog konteksta, predstavljaju evropske dokumente, Komisija je odgovorila da sms poruke o kojima je reč nisu sačuvane. Komisija je obrazložila da pravila transparentnosti evropskih institucija - koja datiraju iz 2001. godine - ne uključuju SMS poruke ili instant poruke.

„Ovakav način delovanja ne ispunjava očekivanja u pogledu transparentnosti. (...) Ove poruke obuhvaćene su evropskim zakonodavstvom o pristupu...“, izjavila je O’Rajli.

fajzer-direktor-Burla-s

Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla

Sakriveni detalji o pregovorima

I to nije sve. Prema nedavno objavljenom izveštaju Evropskog revizorskog suda, Evropska komisija je odbila da dozvoli revizorima da otkriju detalje o ličnoj ulozi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u razgovorima koji su doveli do zaključenja ugovora o kupovini vakcina u Evropskoj uniji.

Evropski revizori objašnjavaju da su tražili od Komisije da im dostavi informacije o preliminarnim pregovorima o ovom sporazumu (ko su konsultovani naučni stručnjaci i kakva su dobijena mišljenja, raspored razgovora, zapisnici sa sastanaka i detalji o dogovorenim uslovima).

Prvi put se ovako nešto dogodilo. Po pravilu, Evropska komisija uvek daje pristup informacijama koje traži Revizorski sud, čak i kada druge institucije na to nemaju pravo. Ovo je prvi put da je Evropska komisija odbila da pošalje tražene izveštaje Sudu.

„Ovo nije prvi put da Evropska komisija odbija da otkrije ove informacije. Mnogi od nas, izabrani evropski poslanici, ali i novinari i evropski ombudsman, zahtevaju pristup ovim SMS-ovima i drugim dokumentima vezanim za pregovore o ugovorima (za kupovinu vakcina). Nailazimo na isto kategorično odbijanje kao i evropski revizori“, izjavila je Mišel Rivazi, francuska poslanica iz grupe Zelenih i doajen koja u Evropskom parlamentu zaseda od 2009. godine.

eu-emili-orajli-ombud-s

Emili O'Rajli, evropski ombudsman

Sramno ponašanje visokog evropskog zvaničnika

Ona ne isključuje da je Evropska komisija odbila da odgovori Revizorskom sudu zato što „možda računi jednostavno ne postoje“.

„Od aprila 2021. znamo da je najveći ugovor o vakcini u Evropskoj uniji od 1,8 milijardi doza dogovoren razmenom tekstualnih poruka između predsednika Evropske komisije i generalnog direktora kompanije Fajzer, van svake prakse koju je ustanovila ova institucija“, napisala je Rivazi u svom saopštenju podeljenom novinarima.

“Šta kriju ovi SMS-ovi? Oni svakako sadrže podatak o ceni – doza je povećana sa 15,50 evra na 19,50 evra – i o drugim klauzulama ugovora. Međutim, o svemu tome moraju da pregovaraju i da daju obrazloženja naučni stručnjaci i pregovarači Komisije”, kaže dalje Rivazi.

Po njoj nije reč ovde samo o nedostatku transparentnosti već je reč i o “više nego sramotnom odnosu visokog evropskog zvaničnika sa izvršnim direktorom američke multinacionalne kompanije”. Ona podseća da je u operaciju kupovine vakcina uključeno trideset milijardi evra javnog novca građana, što je nedopustivo.

„Ova saga ne može više da traje. Umesto da poštuje evropsko pravo i evropska pravila, Ursula fon der Lajen je odmetnik. Evropsko javno tužilaštvo mora da preuzme ovaj slučaj kako bi hitno vratilo poverenje građana u evropske institucije“, smatra Rivazijeva.

Kako sve ne bi ostalo na rečima, Mišel Rivazi, inače pravnica po struci, zatražila je početkom septembra na sastanku odbora Evropskog parlamenta za kovid, da evropska posrednica za ljudska prava pokrene nezavisnu istragu o razmeni sms poruka između predsednice Evropske komisije i Fajzera.

„Ukaljana je slika Evropske unije, tražila sam od evropskog ombudsmana u kovid komitetu da se sprovede nezavisna i kredibilna istraga i da se vrati poverenje građana prema Evropi“, napisala je Mišel Rivazi u svojoj poruci na mreži tviter.

fra-michele-rivasi-evroparlament-s

Mišel Rivazi, francuska poslanica u Evropskom parlamentu

Sklonište od istrage – u Evropskoj komisiji

Ovo nije prvi put da se Ursula fon der Lajen našla pod sumnjom da je bila u sukobu interesa i da je koristila javni novac na nedozvoljen način.

Dok je bila ministar odbrane u vladi Angele Merkel, sadašnja predsednica Evropske komisije bila je pod istragom odbora  Bundestaga zbog konsultativnih ugovora koje je njeno ministarstvo platilo u iznosu od 200 miliona evra, bez prolaska kroz proceduru javnih nabavki.

Nemački nedeljnik Špigel sugerisao je da je Fon der Lajen prebačena na funkciju predsednice Evropske komisije da bi izbegla svoju odgovornost u državnom skandalu. „Afera konsultanata“ otkrivena 2018. godine – a potvrđena je u junu 2020. u istražnom izveštaju koji su vodili poslanici iz bivše opozicije (SPD-Liberali-Zeleni) koja je danas u vladi. Kao rezultat jednogodišnjeg rada, ovaj izveštaj je istakao katastrofalno upravljanje Ursule fon der Lajen u bivšim ministarstvima koja je vodila, posebno u ministarstvu odbrane.

Mediji su preneli da je demohrišćanska većina tadašnje kancelarke Angele Merkel konačno spasila objavljivanjem još jednog izveštaja koji ju je oslobodio optužbi.

Inače kao predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen je prošle godine dobila nagradu i od Atlanstkog saveta sa sedištem u Vašingtonu https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/the-2021-distinguished-leadership-awards-dua-lipa-ursula-von-der-leyen/ kao priznanje za njenu „posvećenost jačanju preko-atlantskih veza“, dok su izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla, zajedno sa suosnivačima Bajonteka, Ozlemom Turecijem i Ugurom Sahinom, nagrađeni jer su „pokazali najbolje od onoga što biznis može da ponudi društvu“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...