„Brojila – kad, kakva, kako, od koga...“

BM

Okrugli sto u sredu, 18. septembra 2013. godine, od 10 do 13 h u Pres centru, Knez Mihailova broj 6/III, u Beogradu

Iako je tržište električne energije u Srbiji od 1. januara ove godine otvoreno za velike potrošače ono, zapravo, još nije počelo da funkcioniše. Shvatajući značaj toga što će se naredne godine nastaviti otvaranje tržišta i za ostale potrošače Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin –pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine a u partnerstvu sa JP Elektroprivreda Srbije organizuje seriju okruglih stolova: „U susret tržištu električne energije“

Tema prve konferencije „Brojila – kad, kakva, kako, od koga...“

Termin: 18. septembar 2013. godine, od 10 do 13 h (okupljanje učesnika od 9 i 30 h)

Mesto: Press centar, Knez Mihailova broj 6/III, Beograd

Učesnici:

- Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine POTVRĐENO

- Dr Aca Marković, predsednik UO JP EPS - POTVRĐENO

- Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora JP EPS - POTVRĐENO

- Mr Željko Marković, direktor Direkcije za distribuciju JP EPS - POTVRĐENO

- Dragan Jeremić, direktor Direkcije za informaciono komunikacione tehnologije JP EPS - POTVRĐENO

- Aca Vučković, Agencije za energetiku - POTVRĐENO

- Srđan Kružević, direktor PD Elektrovojvodina - POTVRĐENO

- Igor Novaković, direktor PD Jugoistok,

- Zoran Rajović, direktor PD Elektrodistribucija Beograd,

- Srđan Đurović, direktor PD Elektrosrbija,

- Sanja Tucaković, direktor PD ED Centar,

- Proizvođači brojila,

- Stručnjaci,

- Mediji

Teze za razgovor:

- Od 1. januara 2014. godine tržište električne energije će biti otvoreno za oko 4.000 kupaca električne energije, koji će se do tada snabdevati od Elektroprivrede Srbije. Od tog dana, svi oni koji nose oko 36% tržišta, moći će da biraju snabdevača. A od 1. januara 2015. godine, svi kupci struje, uključujući i domaćinstva, moći će da na tržištu izaberu snabdevača koji će morati da im, pritisnut konkurencijom, da nižu cenu i povoljnije uslove od nekog drugog učesnika na tržištu.

- Svi snabdevači će, ipak, morati da tu svoju robu, prebace do kupaca preko mreže niskog napona, preko operatora distributivnog sistema, koje sada znamo kao distribucije, od kojih smo do 1. jula ove godine kupovali struju. Svu tu robu koju budemo kupovali na tržištu, koju potom budemo trošili, meriće nam operatori distributivnog sistema (distribucije) sa mernim uređajima starim 20, 30 pa i više godina, koji su ko zna kada baždareni, koji nemaju važeće ateste kojima se potvrđuje ispravnost tih uređaja... Drugim rečima, takvim „kantarima“ na pijaci struje, treba da veruju i kupci i snabdevači.

- Da li snabdevači na tržištu električne energije i kupci treba da veruju na reč operatorima distributivnog sistema koji tvrde da stara i nebaždarena brojila uvek mere na štetu distribucija - operatora?

- Šta se desilo sa gromko najavljivanim planovima EPS-a o „pametnim mrežama“, „pametnim brojilima“ radi daljinskog isključivanja dužnika, upravljanja opterećenjem, potrošnjom?

- Šta se dešava sa kreditima koje je EPS dobio da bi kupio najsavremeniju mernu opremu?

- Da li i dalje važe Funkcionalni zahtevi i tehničke specifikacije AMI/MDM sistema koje je u decembru 2012. godine usvojio Stručni savet JP EPS, a koji su postali „obrazac i pravilo“ za proizvodnju i isporuku EPS-u za sve proizvodjače brojila iz zemlje i inostranstva?

- S obzirom da JP EPS nije nabavljalo brojila za potrebe distribucija, kada, kako i u kojim količinama su distribucije kupovale za njih i te kako važnu opremu?

- Šta se dešava sa domaćim proizvođačima brojila, koji su u poslednjih 10-ak pa i više godina često imali primedbe na to kako EPS propisuje „sliku“ brojila i kako ih kupuje?

- Kakvi su planovi EPS-a kad je reč o osavremenjavanju distributivne mreže i nabavci ovih mernih uređaja?

- Šta planiraju domaći proizvođači brojila?

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

Pozivamo Vas da svojim učešćem na konferenciji doprinesete rešavanju ovog problema.

Molimo Vas da potvrdite Vaš dolazak

Za više informacija: tel: 011/3244-552, 3245-503 ili e-mail: redakcija@balkanmagazin.net

Kontakt osoba: Miki Petrović

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...