Ulaganje u energetiku Srbije

B. M.

Skup o značaju investiranja u nove energetske kapacitete zakazan za 26. februar u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine

Vesna info d.o.o., izdavač Internet časaopisa Balkanmagazin – pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i podršku PKS i ove godine, tradicionalno, organizuje konferenciju

KAKO POKRENUTI INVESTICIJE U ENERGETICI SRBIJE?

(O značaju investiranja u nove energetske kapacitete radi prevazilaženja ekonomske krize, razvoja srpske privrede i obezbeđivanja energetske nezavisnosti)

Mesto: hotel Zira, Ruzveltova 35, Beograd

Termin: 26. februar, 2013. godine, od 10 h (okupljanje učesnika od 9 i 30 h),

 Pozdravni govor:

*   Prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije POTVRĐENA,

Govornici:

  1. Ian Brown, Senior Advisor EBRD, – POTVRĐEN,
  2. Dušan Bajatović, generalni direktor JP Srbijagas, POTVRĐEN,
  3. Aleksandar Obradović, v.d. generanog direktora JP EPS – POTVRĐEN,
  4. Dušan Muškatirović, direktor sektora Energetike Siemens d.o.o, POTVRĐEN,
  5. Mladen Simović, direktor Energoprojekt Entela, predstavnik Konzorcijuma za konsalting i inženjering u energetici, POTVRĐEN,
  6. Milan Ćušić, zamenik direktora REV d.o.o. - POTVRĐEN

 

Pozvani učesnici:

 

Ambasadori zemalja čije kompanije i banke učestvuju u izgradnji i kreditiranju energetskih objekata u Srbiji, predstavnici finansijskih institucija, domaće i strane energetske i kompanije iz sektora elektro i mašinogradnje, predstavnici privrednih komora, državnih i društvenih institucija, stručnjaci i mediji.

Teme za razgovor:

 

-   Kako Srbija da ponovo postane izvoznik električne energije, kako da poveća domaću proizvodnju električne energije i  smanji uvoz nafte i gasa, da energetsku bezbednost ojača izgradnjom gasovoda Južni tok, a većim korišćenjem obnovljivih izvora energije ispoštuje direktive EU?

-   Koje energetske kapacitete Srbija zaista može da počne da gradi već ove godine?

-   Da li smo uradili dovoljno da konačno otpočnemo sa otvaranjem novih kopova uglja, gradnjom elektrana, vetroparkova, dalekovoda, postavljanjem solarnih panela, polaganjem gasovoda i produktovoda, korišćenjem biomase…

-   Bez zapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta na tim projektima, bili oni veliki ili mali, nema ni opstanka ni razvoja Srbije.

-   Novac i energija su nam potrebni. Kako u vreme svetske krize privući investitore baš u Srbiju, zaposliti domaću mašinogradnju i građevinsku operativu?

-   Da li su krediti jedini model kojim  Srbija, već prezadužena zemlja,  može da obezbedi osam do 12 milijardi evra za preko potrebne nove kapacitete? Da li su moguće i koncesije u energetici iz kojih bi Srbija nabavljala električnu energiju po prihvatljivim cenama?

-   Može li EPS sam, bez stranih partnera, da gradi elektrane. Neki stručnjaci tvrde da je to moguće?

-   Dokle će se birati između zapadnog, ruskog ili kineskog kapitala, umesto da udruženim snagama lobiramo da se što više investitora odluči za Srbiju.

Ovo su pitanja na koja će Balkan magazin pokušati da pronađe odgovore u razgovoru sa predstavnicima državnih organa, uglednih banaka, velikih svetskih kompanija, domaćih firmi… koje žele da učestvuju u tim poslovima, kao i stručnjacima koji mogu da daju objektivan pogled na ovu problematiku.

Moderator: Srboljub Antić, konsultant

Napomena: Zvanični jezik konferencije biće srpski, a biće obezbeđen simultani prevod na engleski jezik.

Pozivamo Vas da učestvujete u radu ove konferencije.

Uslovi učešća: kotizacija 15.000,oo dinara (bez PDV) po osobi je obavezna.

Za više informacija obratite se na: tel. 011 3244 552, 011 3245 503 ili redakcija@balkanmagazin.net
Zlatni sponzor:


simens

 

 

Sponzori:

           sim-industry

 


            konzorcijum

 

 

rev


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...