Korišćenje biogoriva u transportu

Na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Korišćenje biogoriva u transportu”, koju u utorak 25. juna organizuje Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije, a čiji sponsor je kompanija OMV, biće predstavljena podzakonska akta za korišćenje biogoriva u sektoru saobraćaja u Srbiji.

„Korišćenje biogoriva u transportu” tema je međunarodne stručne konferencije koju Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Sponsor konferencije je kompanija OMV.

                     mre                 OMV

 

Termin: 25. juna 2019.godine, od 10 do 14 h (od 09.30 do 10.00 h okupljanje i registracija učesnika)

Mesto: Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

Pozivamo Vas da učestvujete na ovoj konferenciji.

Program:

9,30 – 10,00 h                  Kafa dobrodošlice i registracija učesnika

10.00 – 12.00                                   Uvodna izlaganja

  1. 1.      Prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu rudastva i energetike - POTVRĐEN
  2. 2.      dr Slobodan Cvetković, rukovodilac grupe za obnovljive izvore energije u Ministarstvu zaštite životne sredine – POTVRĐEN
  3. 3.      Prof. dr Dragoslava Stojiljković, profesorka Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - POTVRĐENA
  4. Dušan Stanar, menadžer za strategiju i dugoročno planiranje NIS a.d. - POTVRĐEN
  5. Madalina Grigorescu, Biofuels & Feedstock Expert OMV - POTVRĐENO

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

12.00 – 13.00                                   Diskusija

NAPOMENA: Biće obezbeđeno simultano prevođenje (srpsko – engleski jezik).

13.00 – 14.00                    Kafa i umrežavanje

Učesnici:

  • predstavnici državnih i stranih institucija, akademskih zajednica, stručnjaci, predstavnici strukovnih i privrednih udruženja, regulatornih tela, naftnih kompanija, predstavnici proizvođača biogoriva, energetskih i drugih velikih kompanija iz Srbije i regiona.
  • mediji.

Teze:

  • Iako je Nacionalnim akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji je usvojen 2013. godine predviđeno da korišćenje biogoriva u sektoru saobraćaja u Srbiji počne od 1. januara 2015. godine tek sada je u završnoj fazi priprema podzakonskih akata – dve uredbe i pravilnika kojima će biti regulisan plasman biogoriva na tržištu Srbije. To je neophodno jer, Srbija se obavezala da do 2020. godina 10% goriva potrošenih u transportu bude „zeleno“, s tim što od te količine 7% treba da budu biogoriva Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice i Odlukom Ministarskog saveta Evropske zajednice, te obaveze su ugrađeno i u predpristupne sporazume Evropskoj uniji. To što kasnimo sa početkom primene ne oslobađa nas preuzetih obaveza.
  • Upotreba biogoriva u saobraćaju u Srbiji se najavljuju već godinama. Da li je i kolika to šansa za „zelenu” ekonomiju, ne samo u sektoru poljoprivrede, već i za prerađivačku industriju i naftne kompanije, koje moraju na svojim pumpama prodavati naftne derivate namešane sa biogorivima, koliko uvođenje biogoriva zaista doprinosi očuvanju zaštite životne sredine i sprečavanju klimatskih promena, šta ove novina znače za potrošače... Dokle su sa uvođenjem biogoriva u sektor transporta stigli drugi, šta od njih Srbija može da nauči, kako ne bi ponovili greške onih koji su poodmakli u tome da biogoriva adekvatnog kvaliteta stigla do krajnjeg korisnika neke su od tema na koje ćemo pokušati da damo odgovor.

NAPOMENA: Kotizacija od 150 evra (u dinarskoj protivvrednosti) + PDV, po osobi je obavezna za sve učesnike osim za predstavnike sponzora, partnera i prijatelje Balkanmagazina.

Za potvrde dolaska i sve dodatne informacije:

                     Tel: +381 11 3244 552, +381 11 3245 503,

                     E-mail: office@balkanmagazin.net


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...