Elektroenergetika u regionu - razvoj tržišta

“Elektroenergetika u regionu - razvoj tržišta” međunarodna je stručna konferencija koju Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u sklopu saradnje sa JP Elektroprivreda Srbije, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Međunarodnu stručnu konferenciju “Elektroenergetika u regionu - razvoj tržišta” Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u sklopu saradnje sa JP Elektroprivreda Srbije, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Termin: 31. januar 2019.godine, od 10.00 do 14.00 h (od 09.30 do 10.00 h okupljanje i registracija učesnika)

Mesto: Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

                              mreeps

Program:

09.30 – 10.00 h                Kafa dobrodošlice i registracija učesnika

10.00 – 10.30 h                Otvaranje konferencije

  • Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije
  • Jasmina Trhulj, šef sektora za električnu energiju Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope - POTVRĐENA

10.30 – 12.00                    Uvodna izlaganja

  • David Žarković, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu JP Elektroprivrede Srbije - POTVRĐEN
  • Mr Dalibor Muratović, direktor Direkcije za distribuciju električne energije MH Elektroprivrede Republike Srpske – POTVRĐEN
  • Darko Krivokapić, izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom Elektroprivrede Crne Gore a.d. - POTVRĐEN

Učesnici:

  • predstavnici državnih i stranih institucija, akademskih zajednica, stručnjaci, predstavnici strukovnih i privrednih udruženja, regulatornih tela, predstavnici Vlade Republike Srbije i EPS-a, predstavnici regionalnih elektriprivreda, kompanija iz sektora elektroenergetike i mašinogradnje, privrednih organizacija, energetskih i drugih velikih kompanija iz Srbije i regiona.
  • mediji.

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

12.00 – 13.00                    Diskusija

13.00 – 14.00                    Kafa i umrežavanje

Teze: Liberalizacija tržišta, ekonomske cene, regulacioni okviri koje (ne)postavlja država samo su neki od pojmova sa kojima smo suočeni svi, bilo da je reč o proizvođačima, trgovcima ili potrošačima električne energije od kada su počele pripreme i sama primena otvorenog tržišta električne energije. I pored toga što su sve zemlje regiona Zapadnog Balkana ulaskom u Energetsku zajednicu Jugoistočne Evrope prihvatile obavezu da otvore tržište električne energije, sa liberalizacijom neki još nisu ni započeli, a drugde se ona manje ili više uspešno sprovodi – sve u zavisnosti da li ovaj proces komentarišu proizvođači, trgovci ili potrošači, bez obzira da li je reč o privredi ili sektoru domaćinstava.

To da će liberalizacija tržišta energenata, u ovom slučaju električne energije, dovesti do toga da cene “padnu” pokazalo se kao vešto lansirana marketinška parola. A samo otvaranje tržišta otvorilo je niz pitanja vezanih za tranziciju, strateško planiranje i razvoj energetskog sektora, izgradnju novih i(li) zamenskih kapaciteta, za ekologiju – uticaj elektroenergetike na klimatske promene (forsiranje OIE, zatvaranje nuklearki i termoelektrana na ugalj), kao i za sigurnost snabdevanja i samu energetsku bezbednost.

Ono što je evidentno je razlika u statusu takozvnih velikih i malih komercijalnih potrošača i malih – kategorije domaćinstva.

Još nema konkretnog odgovora na pitanja: Kome je u interesu sprovođenje regulatornih okvira EU: proizvođačima - nacionalnim elektroprivredama, trgovcima ili potrošačima? Ko ima najviše koristi od jedinstvenog, liberalizovanog elektroenergetskog tržišta EU: Gde su tu zemlje Zapadnog Balkana? Kakav je uticaj novih transportnih kapaciteta i berzi električne energije na liberalizaciju tržišta? Dokle se stiglo sa nacionalnim politikama i sprovođenjem zaštite ugoženih potrošača?


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...